Geld Giro555 gaat niet naar overheid Nepal

De hulporganisaties achter Giro555 zijn onafhankelijk van de overheid in Nepal. Geld van hun bankrekeningen wordt niet doorgesluisd naar de Nepalese overheid.

Dat melden de samenwerkende hulporganisaties naar aanleiding van berichtgeving dat de Nepalese overheid banken heeft geinstrueerd het geld van nieuw geopende rekeningen sinds de aardbeving in het kader van noodhulpverlening over te maken naar het Prime Minister's Relief Fund. Dit is een fonds dat is opgezet door de overheid van Nepal om de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving te financieren. Deze maatregel geldt echter niet voor de hulporganisaties achter Giro555. Alle hulporganisaties werkten al lang voor de ramp in Nepal en maken gebruik van bestaande bankrekeningen. Zij hebben hun geldstromen volledig in eigen beheer.

De Nepalese overheid geeft de volgende toelichting op de maatregel: 'We hebben geconstateerd dat diverse personen en organisaties geld inzamelen voor de slachtoffers van de aardbeving door een eigen bankrekening te openen in Nepal. Hoewel we deze initiatieven om de slachtoffers te helpen waarderen, zijn we genoodzaakt om de inzameling van publieke gelden en bijdragen in het kader van de ramp te reguleren, om te voorkomen dat goedbedoelde donaties worden misbruikt.'

De maatregel lijkt in lijn te liggen met het besluit van de Nepalese overheid om geen nieuwe organisaties te verwelkomen in Nepal om noodhulp te verlenen. Alle organisaties zijn geinstrueerd om hun hulpverlening samen met en via lokale partners te organiseren.