Modder op de weg: gevaar voor alle verkeersdeelnemers


Met regelmaat constateren we dat er modder op de openbare weg ligt.

Landbouwvoertuigen

Die modder is vaak afkomstig van landbouwvoertuigen, grondverzetmachines, en voertuigen en machines voor wegwerkzaamheden. De modder ligt vaak niet allen op de weg, maar ook op fiets, - en wandelpaden. De vervuiler is aansprakelijk voor de gevolgen!

Modderoverlast

Bij slecht weer of natte weersomstandigheden kunnen werkzaamheden met landbouwvoertuigen, grondverzetmachines en wegwerkzaamheden gepaard gaan met modderoverlast. Door de modder op de weg kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Aansprakelijkheid

Let op; Degene die de weg vervuilt, is aansprakelijk voor de gevolgen. Wanneer er dus een ongeval wordt veroorzaakt door een vervuilde weg, is de vervuiler aansprakelijk. Dit geldt ook voor wandel- en fietspaden!

Voorkomen van ongevallen door modder op de weg

Om ongevallen door modder op de weg te voorkomen, adviseren wij gebruikers van landbouwvoertuigen, grondverzetmachines, en voertuigen en machines voor wegwerkzaamheden een aantal zaken in acht te nemen:

* Zet voor aanvang van de werkzaamheden verkeersborden neer om andere weggebruikers te wijzen op mogelijk gevaar. Zij kunnen hun snelheid en hun weggedrag daaraan aanpassen.
* Plaats de borden ongeveer 75 tot 100 meter tevoren (in beide richtingen), op veilige afstand van de rijbaan. Bevestig de borden aan palen, zodat het bord goed zichtbaar is: de borden moeten voldoende uit de kantverharding worden geplaatst, waarbij de onderkant van het bord bij voorkeur
circa 1,20 meter boven het maaiveld staat. Het plaatsen van deze borden ontheft u niet van aansprakelijkheid.
* Maak na elke rit waarbij modder is achtergebleven de openbare weg schoon
* Zodra de weg weer schoon is, kunt u de borden direct verwijderen. Het onnodig laten staan van de borden doet afbreuk aan het effect ervan!

Waarschuwing aan alle weggebruikers

Geef landbouwvoertuigen, grondverzetmachines, en voertuigen en van machines voor wegwerkzaamheden voldoende ruimte. Ze kunnen vrijwel niet uitwijken en wanneer ze in de berm terechtkomen, is de kans groot dat ze er niet uitkomen of zelfs kantelen. Als er werkzaamheden met deze voertuigen
plaatsvinden, kunt u het beste langzamer rijden, niet plotseling remmen of gas geven en geen plotselinge of grote stuurbewegingen maken.

Handhaving

Bij constatering van een verkeersonveilige situatie door vervuiling van de openbare weg zal de veroorzaker gewaarschuwd worden. Worden er dan vervolgens door de vervuiler geen of onvoldoende maatregelen getroffen, dan kan er door politie verbaliserend worden opgetreden. De wegenverkeerswet is
hier van toepassing.

Wees alert en geef meldingen door

In de praktijk gebeurt het helaas nog steeds dat de modder niet direct na het werk van de weg wordt gehaald. Wees dus alert, ook als u geen borden ziet. Wij vragen u ook het aan ons te melden als u een onveilige situatie door modder op de weg constateert.