Volgelingen rabbijn Berland vertrokken


05-05-2015: De groep volgelingen van de omstreden rabbijn Berland die sinds afgelopen vrijdagavond bivakkeerde in de voormalige jeugdherberg in Oldebroek heeft maandagavond 4 mei de locatie verlaten.

De groep die oorspronkelijk bestond uit zo'n 250 volwassenen en (kleine) kinderen kon hier niet blijven. Vooral de hygienische omstandigheden, gebrek aan slaapplaatsen en het brandgevaar maakten dat de situatie als chaotisch en gevaarlijk werd beschouwd.

Op zaterdagavond 2 mei gaf de burgemeester een noodbevel uit; voor zowel de groep als de eigenaar van de locatie werd duidelijk gemaakt dat de situatie op korte termijn beeindigd moest worden. Op zondag is een groot aantal personen naar diverse bestemmingen vertrokken. Een groep van zo'n 100
personen is toen achtergebleven in de voormalige jeugdherberg. Deze groep heeft op zondag 3 mei aangegeven de volgende ochtend te willen vertrekken, waarna verblijf onder strenge voorwaarden en met extern toezicht uiteindelijk nog een nacht is toegestaan.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: "De zoektocht naar een nieuwe locatie heeft nu uiteindelijk positief resultaat opgeleverd. Daarmee is de onmenselijke situatie in de jeugdherberg beeindigd. Nu alle personen vertrokken zijn is de voormalige jeugdherberg afgesloten. De noodopvang die door de
gemeente is voorbereid is gelukkig niet nodig gebleken".