5 mei-concert met Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca

LET OP: EMBARGO TOT 06.30 UUR!

PERSBERICHT 30 januari 2015

5 mei-concert met Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca

“Vrijheid vieren en doorgeven - met de lessen uit het verleden.”

Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca treden op tijdens het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Ze worden begeleid door het Nationaal Jeugdorkest (NJO). “We kunnen hier zijn wie we zijn, zingen, dansen, zeggen wat we willen, zwijgen als we dat willen. Dat moeten we vieren, maar ook doorgeven - met de lessen uit het verleden. We moeten alert blijven. Zeker vandaag de dag”, is de gezamenlijke boodschap van de solisten die speciaal voor het concert nieuwe nummers schrijven. De NOS zendt het 5 mei-concert vanaf 21:00 uur rechtstreeks uit op NPO1.

Het 5 mei-concert is de feestelijke afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voor de samenstelling van het programma werken het orkest, de solisten en het comité nauw samen. Tijdens het concert wordt regelmatig een link gelegd met onze vrijheid vandaag de dag en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De gedachte dat je vrijheid van generatie op generatie doorgeeft wordt onder meer weerspiegeld door de vele generaties die op het podium staan.

Herman van Veen: “We vieren een vrijheid die niet vanzelfsprekend is.” Van Veen is een virtuoos en veelzijdig podiumkunstenaar met een indrukwekkende staat van dienst. Daarnaast heeft hij een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel omwille van zijn humanitaire inzet, zijn consequente houding tegen elke vorm van onrecht en zijn verdediging van het vrije woord. “De 4e en de 5e mei herinneren ons aan dat wat nooit meer mag gebeuren. Eerst staan we stil en zwijgen we, daarna gaat de vlag uit. En vieren we een vrijheid die niet vanzelfsprekend is”, aldus Herman van Veen. “Het historisch besef maakt immers deel uit van ons collectief verantwoordelijkheidsgevoel.”

Claudia de Breij: “Op 4 mei herijk je waar je voor staat.”

Cabaretière Claudia de Breij is zeer betrokken bij het onderwerp vrijheid en onvrijheid. Het thema komt geregeld terug in haar theateroptredens, zoals in Hete Vrede (2010). Over 4 en 5 mei zegt zij:

“Dit zijn heel belangrijke dagen voor mij. Ik ben niet gelovig, maar heb wel een overtuiging. En die heeft veel te maken met respect en verdraagzaamheid. Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog hoort daarbij zoals Kerstmis er voor sommige gelovigen bij hoort. Dan herijk je waar je staat, waar je voor staat. Vijf mei vind ik fantastisch, het vieren van de vrijheid voelt altijd al goed maar dit jaar heel bijzonder; ik vind het een enorme eer om mee te werken aan het 5 mei-concert.”

Giovanca: “Hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik herdenken en vieren vind.” De veelzijdig getalenteerde soul/jazz zangeres Giovanca heeft al vaak tijdens de Bevrijdingsfestivals opgetreden. Nu staat ze op het 5 mei-concert. “Op 4 en 5 mei wil ik ook echt in Nederland zijn”, geeft ze aan. “Het zijn voor mij dagen van verbondenheid. Als ik dan in het buitenland ben, voelt het altijd alsof ik iets mis. Ik ben opgegroeid met 4 en 5 mei. Hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik dit herdenken en vieren vind. Toen ik als klein meisje in Nederland op school over de oorlog hoorde, raakte het me en dacht ik altijd: Dit gaat over de opa’s en oma’s van mijn vriendjes en vriendinnetjes.’ Pas later ben ik gaan beseffen dat de Tweede Wereldoorlog en de vrijheid die erop volgde ook consequenties hebben gehad voor mijn opa en oma en voor andere bevolkingsgroepen in Nederland.”

Het NJO

Het 5 mei-concert is een licht klassiek concert dat elk jaar verzorgd wordt door een ander orkest. Dit jaar is dat het NJO. Het NJO werkt met de beste conservatoriumstudenten uit binnen- en buitenland en bestaat daardoor uit vele nationaliteiten. Speciaal voor het 5 mei-concert wordt nu een orkest samengesteld, bestaande uit de beste conservatoriumstudenten van Nederland. Ze spelen onder leiding van de Amerikaanse gastdirigent Clarck Rundell.

Zie voor meer informatie over herdenken en vieren: www.4en5mei.nl