Extra podia Bevrijdingsfestival Den Haag in Schilderswijk en Transvaal

PERSBERICHT, 24 maart 2015

Extra podia Bevrijdingsfestival Den Haag in Schilderswijk en Transvaal

5 mei is de dag van de Bevrijding en vieren wij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is ook de dag van de Vrijheid. Wij realiseren ons op die dag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen. Nu meer dan ooit! Het is ook een dag waarop mensen zich solidair tonen met mensen die niet in vrijheid leven. Omdat we dit jaar 70 jaar Bevrijding vieren, pakt het Bevrijdingsfestival Den Haag groot uit met twee extra podia in de wijken Transvaal en de Schilderswijk. De hele dag door vertrekken vanaf het Malieveld gratis pendelbussen naar het Wijkpark Transvaal en Theater De Vaillant. Ook zijn er gratis bussen met sprekers, schrijvers, rappers, debatten en stand-up-comedians.

Podium Wijkpark Transvaal

In het Wijkpark Transvaal bij de Paul Krugerlaan wordt opgetreden door de Hindoestaanse groepen Diamonds 2000 en La Fiesta, de Turkse feestband Bosporus, de Marokkaanse groep Kasba en de Congolese zanger Basile Maneka Lukadi. Zangeres Hind geeft ook een concert. Het programma is tot stand gebracht in overleg met bewoners en bedrijven in de omgeving van het Wijkpark. Verder kan je in het Wijkpark terecht bij de festivalmarkt vol leuke snuisterijen en lekker eten en drinken. Er zijn ook kinderactiviteiten en een plek waar rappers en dansgroepen uit de buurt zich presenteren. Voor de beveiliging wordt onder meer samengewerkt met het Buurtpreventieteam Boerenplein.

Theater de Vaillant

In Theater De Vaillant aan de Hobbemastraat wordt met muziek en lezingen stilgestaan bij 70 Jaar Bevrijding. Dr. Aspha Bijnaar geeft een lezing over de betrokkenheid van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder zijn er concerten van Tipico Den Haag, Basily Boys ft. Noa Eyl en het Klezmertrio Mazzel ft. Rolinha Kross. In Theater De Vaillant is verder een expositie te zien over de Poolse bevrijders van Europa in de Tweede Wereldoorlog.

Bussen met inhoud

Behalve de bussen van en naar de Schilderswijk en Transvaal rijden vanaf het Malieveld ook bussen waarin mensen in een intieme setting kunnen luisteren naar schrijvers en cabaretiers als Arie Koomen, Renske de Greef en Omar Dahmani. Rij mee in de Tong Tong Ride naar de Bomenbuurt voor een lezing over het Indisch Verzet in de Tweede Wereldoorlog. Journalist voor de Vrede Jan Eikelboom vertelt over zijn ervaringen in oorlogsgebieden. Arabist en voormalig diplomaat Petra Stienen geeft een Vrijheidscollege. De Haagse Hogeschool verzorgt diverse lezingen over vrijheid. Oud-minister Joris Voorhoeve neemt je mee naar het Vredespaleis. Er is een debat met Haagse jongeren en een DeBattle met rappers. Allemaal in bussen dus!

Concerten op Malieveld

Al eerder werd bekend dat er tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld dit jaar optredens zijn van Typhoon, Kensington, Jett Rebel, 3JS, Charly Lownoise & Mental Theo, Orkest Koninklijke Luchtmacht & Emmaly Brown, O’G3NE, Van 5 naar 15 (met o.a. Brainpower), Bells of Youth, Broederliefde, Mama Franko, Oh Oh Intro DJ’s, Piñata & Friends, Radio Riddler (UK), Luminize, Jon Tarifa, Darlyn en Tourette on Tour. Het programma is nu volledig bekendgemaakt.

Haagse Vrijheidsweken

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken met ruim vijftig activiteiten in Den Haag. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in samenwerking met Festivents en AT Events. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, het vfonds, de Rijksoverheid, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Hilton The Hague, De Haagse Hogeschool, Jupiler en Cremers.