Ruim 150 vrijheidsmaaltijden op 5 mei

PERSBERICHT, Amsterdam 16 april 2015

Ruim 150 vrijheidsmaaltijden op 5 mei

Arnon Grunberg spreekt Vrijheidstoast uit

Vrijheidsmaaltijden: waar eet jij op 5 mei?

In parken, op pleinen, in huiskamers, theaters en musea: op 150 uiteenlopende locaties in Amsterdam wordt op 5 mei de tafel gedekt voor de Vrijheidsmaaltijd. Door de hele stad kun je aanschuiven voor een maaltijd met kleine of grote verhalen, intiem of met een uitgebreid programma, met je vrienden of naast politici, kunstenaars en schrijvers. De maaltijd begint met de Vrijheidstoast, dit jaar geschreven door Arnon Grunberg. Op alle tafels ligt het speciaal voor de gelegenheid gemaakte tafelkleed van Het Parool en het Vrijheidsbrood van MAMA de bakkerij.

Hoogtepunten zijn o.a. de Vrijheidsmaaltijd aan het IJ, de langste tafel met plek voor 1000 Amsterdammers aan de noordelijke IJ-oever, en de StraatDiners van BiteMe en buurtbewoners in alle stadsdelen: samen koken in je eigen keuken of die van de buren om daarna samen, op straat, te eten. Nieuw dit jaar is Kitchen Roulette: een lopend buffet door de buurt met aan elke eettafel een ander gerecht, nieuwe stadgenoten en verhalen.

In Nieuw-West trekt de Vrijheidskaravaan van ontbijt tot diner langs vier maaltijden en diverse activiteiten, waaronder Onderhuids over racisme, het ArtOne Fest op het Osdorpplein en Comedy for Freedom.

Aan de Keti Koti Tafel in Museum Geelvinck wordt aan de hand van de geschiedenis van de bewoners het Nederlandse slavernijverleden herdacht. N8 organiseert in Foam, het Verzetsmuseum en het Tropenmuseum een Vrijheidsbrunch met een uitgebreid programma met sprekers, rondleidingen en natuurlijk een goed gedekte tafel. Verder: een lunch over homoseksualiteit en vrijheid rondom I BELIEVE I AM GAY in het Bijbels Museum, Vlucht naar het heden met gevluchte muzikanten in de Keizersgrachtkerk en Kanen met Klassiek in en rondom de Zuiderkerk.

Alle vrijheidsmaaltijden zijn te vinden op website www.4en5meiamsterdam.nl en de gratis app

Bekijk hier de video van de Vrijheidsmaaltijden https://www.youtube.com/watch?v=63cwLXkf3B8

Vrijheidstoast door Arnon Grunberg

De jaarlijkse Vrijheidstoast wordt dit jaar geschreven door Arnon Grunberg. Op 5 mei brengt de schrijver in de IJzaal van de Tolhuistuin om 17:00 uur een toast uit op ‘de vrijheid om jezelf opnieuw uit te vinden’. Grunbergs toast is gratis toegankelijk. Zijn tekst kan bij alle Vrijheidsmaaltijden worden voorgedragen. Grunberg (1971) is een gevierde en vaak bekroonde schrijver van romans, korte verhalen, essays, gedichten en columns. Dagelijks verschijnt zijn column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant. Grunberg groeide op in Amsterdam en woont in New York.

Arnon Grunberg 2014 foto Pascalle Bonnier

Meer op 4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei herdenkt en viert Amsterdam ‘grootschalig kleinschalig’: met meer dan 200 programma’s wordt stilgestaan bij de twee historische dagen. De vrijheidsmaaltijden zijn onderdeel van 48 uur aan herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, Vrijheidsmaaltijden en Bevrijdingsfestivals verspreid over de stad. Op de website 4en5meiamsterdam.nl, de app en in de speciale programmakrant kun je het hele programma vinden.