Fryslan 70 jier frij! deuren naar de vrijheid

Fryslan 70 jier frij! deuren naar de vrijheid

Op 5 mei 2015 wordt in Nederland 70 jaar vrijheid gevierd! Stichting Provinciale Herdenking 4 mei, Befrijdingsfestival Fryslân, Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden, Fries Verzetsmuseum, Fries Filmarchief, Bouwbedrijf Lont en Kunstkade hebben hun krachten gebundeld in een project voor alle bovenbouw groepen in gemeente Leeuwarden.

Tijdens een gastles van Tresoar werd op school aandacht besteed aan de omgeving van de school tijdens de oorlog. Via het Historisch Centrum Leeuwarden kregen de leerlingen door middel van een smartphonewandeling een beeld van de Tweede Wereldoorlog in de stad. Via het Verzetsmuseum volgde de stap naar de Tweede Wereldoorlog in Friesland, Nederland en Europa.

De verwerking van deze lessen zie je terug in dit gezamenlijke kunstwerk, ‘Deuren naar de vrijheid’ dat op 4 en 5 mei op het Wilhelminaplein te zien is.

Ruim 2000 basisschoolleerlingen hebben gewerkt aan het kunstwerk. In het kader van het thema ’70 jier frij’ werden tijdens de lessen van de culturele instellingen foto’s gemaakt. Op school kregen de leerlingen een fotografie- en gedichten les. De leerlingen hebben samen met de cultuurcoaches van Kunstkade collages gemaakt op de deuren. Het mooiste gedicht van de klas of van de school is op een stoeptegel geschreven.

Het project is mede mogelijk gemaakt door Bouwbedrijf Lont, zij leverden de deuren, de constructies en plaatsten het kunstwerk op het plein.