25 jaar Bevrijdingsfestivals!

PERSBERICHT

1 mei 2015

Op 5 mei 2015: 25 jaar Bevrijdingsfestivals!

Amsterdam – Op 5 mei wordt voor de 25e keer op 14 plaatsen in Nederland de Bevrijdingsfestivals georganiseerd. In 25 jaar zijn de Bevrijdingsfestivals uitgegroeid tot dé belichaming van de meest betekenisvolle dag waarop we onze vrijheid, en het belang van democratie en rechtstaat vieren. Ook de komende editie staat weer in het teken van debatten, speeddates en veel muziek, onder andere van Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en MainStreet: de Ambassadeurs van de Vrijheid in 2015.

Initiatiefnemer van de Bevrijdingsfestivals is het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De belangrijkste taken van het comité zijn richting, inhoud en vorm geven aan het herdenken op 4 mei en het vieren van 5 mei alsmede het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dat doet het comité middels het organiseren van de Herdenking op de Dam op 4 mei, de 5 mei-lezing op 5 mei en het 5 mei-concert op de Amstel. Ook is het Nationaal Comité verantwoordelijk voor de coördinatie van de 14 Bevrijdingsfestivals. De Bevrijdingsfestivals vormen met bijna een miljoen bezoekers het grootste eendaagse culturele gratis evenement van Nederland.

Gezamenlijke programmering

De 2015-editie van de Bevrijdingsfestivals kent deels een gezamenlijke programmering. De dag begint met het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Vlissingen door minister-president Rutte, dat de nacht er voor door hardlopers is opgehaald in Wageningen. Op alle festivals worden filmpjes vertoond die gemaakt zijn in samenwerking met Humanity in Action. Samen met het Veteranen Instituut wordt overal het speeddaten met veteranen mogelijk gemaakt. Verder is er op elk festival een Plein van de Vrijheid met Amnesty International, het Rode Kruis en Prodemos, organisaties die zich inzetten voor de vrijheid en democratie van ons en van anderen. Een heel bijzonder moment is 5 VOOR 5. Om 5 minuten voor 5 staan alle bezoekers van alle Bevrijdingsfestivals 5 minuten stil bij vrijheid en onvrijheid op de wereld. Het is immers nog maar 70 jaar geleden dat de rechtstaat en democratie in Nederland niet bestonden.

Naast de gezamenlijke programmering organiseren de Bevrijdingsfestivals vele initiatieven die een eigen invulling aan het festival geven. Meer informatie over de Bevrijdingsfestivals is te vinden op www.bevrijdingsfestivals.nl en op de 5 mei app, die in Google Play en de iPhone Appstore is te downloaden. Daar vind je eveneens de Duifkopter game. In deze speciaal voor 5 mei ontwikkelde game staat de vrijheid van Duifkopter en zijn vrienden op het spel. Spelers ervaren zo dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat je je voortdurend moet inspannen om die te behouden.

25 jaar Ambassadeurs van de Vrijheid

25 Jaar Bevrijdingsfestivals betekent tevens 25 jaar Ambassadeurs van de Vrijheid. Naast hun muzikale bijdrage roepen zij de festivalbezoekers ook op stil te staan bij vrijheid en onvrijheid in Nederland én in andere delen van de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. De Ambassadeurs van de Vrijheid 2015 zijn Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en MainStreet. In een helikopter van het ministerie van Defensie bezoeken zij alle Bevrijdingsfestivals.

vfonds hoofdsponsor Bevrijdingsfestivals

Talloze Nederlandse militairen zetten zich wereldwijd in (en hebben zich ingezet) voor vrede en veiligheid van ons en anderen. Soms ook jonge soldaten die daarvoor de hoogste prijs betaalden met hun leven. Juist veteranen verdienen erkenning en waardering. Het vfonds zet zich daarvoor in. Omdat de Bevrijdingsfestivals uitstekend bij de doelstelling van het vfonds passen, is het vfonds nationale hoofdsponsor van de Bevrijdingsfestivals.

Vraag 5 mei vrij

Hoewel 5 mei een officiële feestdag is, moeten veel bezoekers van de Bevrijdingsfestivals op 5 mei werken. Of je op 5 mei vrij hebt, is meestal geregeld in je CAO. Gelukkig gaan er steeds meer stemmen op om 5 mei niet alleen een nationale feestdag te laten zijn maar ook een nationale vrije dag. Ook de Bevrijdingsfestivals vinden een zo belangrijke dag als 5 mei een vrije dag waard. Om die reden zijn de Bevrijdingsfestivals een online petitie gestart. Om de politiek, de werkgevers en andere sociale partners ervan te overtuigen dat 5 mei een belangrijke dag is die door iedereen gevierd moet kunnen worden. De petitie is te vinden op www.vraag5meivrij.nl.

Noot voor redacties