Bevrijdingsvuur uit Caen via Maastricht naar Roermond

Estafettelopers van Atletiek Maastricht brengen op dinsdag 5 mei, Bevrijdingsdag, het zogeheten Bevrijdingsvuur naar Roermond. Een en ander ter herinnering aan het einde van de Duitse bezetting in 1945 en de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indie.

Het Bevrijdingsvuur werd vorig jaar al door estafettelopers van Atletiek Maastricht uit Caen in Normandie opgehaald en 's anderendaags naar het Zuid-Limburgse Mesch gebracht. In dit dorp bereikten in 1944 de eerste geallieerde soldaten Limburg. Daarna werd het Bevrijdingsvuur door estafettelopers naar het Gouvernement aan de Maas (zie foto) in Maastricht gebracht waar het vuur brandend bleef. Komende dinsdag sluiten de estafettelopers van Atletiek Maastricht de activiteiten in het kader van zeventig jaar bevrijding af door het vuur naar het Bevrijdingsfestival in Roermond te brengen.

De estafetteloop start dinsdagmorgen al om vijf uur `s morgens bij het Gouvernement in Maastricht en via de gemeenten Meerssen, Stein, Echt-Susteren en Maasgouw wordt gelopen naar het Bevrijdingsfestival in Roermond. Het Bevrijdingsvuur uit Caen en het Bevrijdingsvuur uit Wageningen, dat traditiegetrouw door Stichting EREK in Wageningen wordt gehaald, zullen in Roermond samensmelten. Met het gezamenlijk ontsteken van de fakkel zal het Bevrijdingsfestival Limburg officieel van start gaan.

De lopers arriveren om circa 07.50 uur bij voetbalvereniging Armada aan de Steenweg in Grevenbicht. Hier vindt een wissel plaats van de loopgroep. Om 11.30 komen de estafettelopers in Roermond aan waar ze op de Maasboulevard aan boord gaan van een sloep van oud-mariniers, die vervolgens naar Voorstad Sint Jacob vaart. De fakkeldragers rennen van daar uit met het Bevrijdingsvuur mee naar de Markt in Roermond