Record aantal bezoekers kamp Westerbork op 4 mei

PERSBERICHT

Hooghalen, 4 mei 2015

Record aantal bezoekers kamp Westerbork op 4 mei

Zeventig jaar na einde WO II toenemende belangstelling voor dodenherdenking

Op 4 mei 2015 bezochten duizenden mensen de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. Hieruit blijkt dat de behoefte om de oorlogsslachtoffers te herdenken, zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, nog altijd toeneemt. Een record aantal mensen bezocht overdag naar het museum, maar liefst 2300 personen kochten een kaartje.

’s Avonds luisterden duizenden bezoekers naar de overdenking van kampoverlevende Jules Schelvis en de Drie generaties bijdrage van Ro Horneman met haar dochter en kleinzoon. De van origine Drentse zangeres en actrice Ellen ten Damme bracht twee nummers ten gehore, waaronder Ik lach maar jij bent er niet. Trompettist Egbert Stroeve blies dit jaar voor de 15e en tevens laatste keer het Signaal Taptoe.

Ro Horneman - Leverpoll (92) was 17 jaar oud toen de oorlog uitbrak “en vanaf dat ogenblik is mijn wereld totaal veranderd”, vertelde zij tijdens de herdenking op het terrein van kamp Westerbork. In de zomer van 1942 dook ze onder. Nog geen twee jaar later werd ze verraden en kwam ze in kamp Westerbork terecht. Vanuit daar werd ze naar Bergen Belsen op transport gesteld. “De oorlog heeft mij de mooiste jaren van mijn leven afgenomen en mij voor altijd getekend. […]Ik ben dankbaar dat ik kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen heb. En dat ik hier nu sta met twee van hen.”

“Decennia lang heb ik veel energie besteed aan onderzoek naar en schrijven over vooral het Vernietigingskamp Sobibor.” Kampoverlevende Jules Schelvis (94) zette vlak na de bevrijding zijn verhaal op papier. Vanaf dat moment vertelde hij over zijn oorlogservaringen op scholen, schreef hij diverse boeken en gaf hij concertlezingen. Schelvis sloot af met de woorden: “Mijn wens is dat u de essentie van mijn verhaal doorvertelt aan het nageslacht, zodat ook u een steentje bijdraagt aan de nagedachtenis van de vermoorde Joden uit Nederland”.

Jongeren speelden ook dit jaar weer een belangrijke rol in het programma. Eén van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Joy Schroevers, droeg haar gedicht Eén van de duizenden voor. Leerlingen van de basisscholen de Wegwijzer en de Lindelaar uit het dopr Westerbork hebben het Nationaal Monument Westerbork geadopteerd en legden bloemen bij de herdenking. Ook ruim 50 studenten van Pabo-instellingen uit heel Nederland waren bij het programma betrokken. Zij keerden op 4 mei terug van een door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork georganiseerde reis naar het voormalige vrouwenkamp Ravensbrück. Scholieren van het dr. Nassau College Quintus uit Assen lazen namen voor van uit kamp Westerbork gedeporteerde kinderen.

Floor Bosscha, winnares van de Wat Zou Ik Doen verzetsprijs 2014 sprak over het belang van holocaust educatie. Haar doel is “de grote geschiedenis voor de kinderen in de klas in te kleuren en een diepere betekenis te geven”.

Bijdragen van de 4 mei herdenking op het terrein van kamp Westerbork zijn terug te lezen op de website van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork; www.kampwesterbork.nl/nieuws.

Noot voor redacties: