Bevrijdingsfestival Utrecht in het teken van 70 jaar Bevrijding

PERSBERICHT

Utrecht, 5 mei 2015

Bevrijdingsfestival Utrecht in het teken van 70 jaar Bevrijding

Ruim 47.500 bezoekers vierden op dinsdag 5 mei dat zij al 70 jaar lang in vrijheid kunnen leven. De bijzondere openingsceremonie was in bijzijn van veteranen mevr. Boomgaard en dhr. Van der Vecht. In een volgepakt Park Transwijk kon men de gehele dag genieten van een prachtig muziekprogramma, de dialoog aangaan en/of ingaan op de inhoud. Dit begon bij de start van het festival met fikse regenbuiten maar na 14.00 uur was het droog en begon de zon te schijnen.

Sublieme start met Eefje de Visser & het Orkest van Utrecht

De bekende singer-songwriter Eefje de Visser opende het festival op sublieme wijze met het Orkest van Utrecht. Een voorstelling, waarbij muzikale en visuele aspecten elkaar afwisselden, draaide om een verhaal, geschreven en verteld door Aryan Oosterbroek. Dit verhaal is gebaseerd op bestaande gebeurtenissen in Utrecht tijdens de oorlog. Het bijzondere project komt voort uit een samenwerking tussen Bevrijdingsfestival Utrecht en het Utrecht Comité 4 mei-Herdenking.

Verder op het muziekprogramma van het Hoofdpodium stonden Ambassadeur van de Vrijheid Dotan, Amsterdam Klezmerband, Trijntje Oostherhuis, Ronnie Flex, DI-RECT, Le Peuple de L’Herbe, Kovacs en La Chiva Gantiva.

Samensmelting inhoudelijke projecten

Op het Plein van de Vrijheid vond er een samensmelting van inhoudelijke projecten plaats. Overdag een bijzonder programma met het slotdebat van de Vrijheidscolleges met Sheila Sitalsing. Verder jonge talenten bij de Boks Awards en onder andere de Maliebaan Monologen. Nieuw was het podium de Bieb dat Bevrijdingsfestival Utrecht in samenwerking met de Bibliotheek presenteerde. Hier kwamen diverse voorleessessies voorbij, een literaire estafette van Oscar Kocken, een workshop over internet & privacy door Setup en de Veteranen Speeddate. In de avond toverden 3voor12 Utrecht en dB’s het Vrijheidspodium om tot één groot feest met Boss Capone, IX, Alexi Lalas en Orgaanklap.

Tolerantieprijs gewonnen door Wijkmediatoren Overvecht

De Tolerantieprijs, de gemeentelijke prijs voor initiatieven ter bevordering van verdraagzaamheid, respect en begrip in de Utrechtse samenleving, is gewonnen door Wijkmediatoren Overvecht.

Leerlingen uit groep 8 van de basisschool zetten zich tijdens dit project vrijwillig in om conflicten tussen kinderen te helpen oplossen. Dit draagt er toe bij dat kinderen al jong een stem krijgen, leren omgaan met verantwoordelijkheden en conflicten constructief op te lossen, betrokken raken bij de gemeenschap, leren omgaan met diversiteit en verschillen, kortom zich ontwikkelen tot democratische burgers. Ook ouders zijn bij het project betrokken. Zij volgen, stimuleren, motiveren en ondersteunen hun kinderen in hun ontwikkeling, niet alleen op school maar ook daarbuiten. De Wijkmediatoren Overvecht zijn onderdeel van het project Vreedzame Wijk.

Vraag 5 mei vrij

Hoewel 5 mei een officiële feestdag was, moesten veel bezoekers van de Bevrijdingsfestivals op 5 mei werken. Of je op 5 mei vrij hebt, is meestal geregeld in je CAO. Gelukkig gaan er steeds meer stemmen op om 5 mei niet alleen een nationale feestdag te laten zijn maar ook een nationale vrije dag. Ook de Bevrijdingsfestivals vinden een zo belangrijke dag als 5 mei een vrije dag waard. Om die reden zijn de Bevrijdingsfestivals een online petitie gestart. Om de politiek, de werkgevers en andere sociale partners ervan te overtuigen dat 5 mei een belangrijke dag is die door iedereen gevierd moet kunnen worden. De petitie is te vinden op www.vraag5meivrij.nl.

Noot voor redacties: