Nieuwe muziek over vrijheid op 5 mei-concert

PERSBERICHT

Amsterdam, 5 mei 2015

70 jaar Bevrijding

Nieuwe muziek over vrijheid op 5 mei-concert

“Niet bang hoeven zijn voor een voetstap in de straat of een klop op de deur”, zong Herman van Veen die speciaal voor het 5 mei-concert twee prachtige nummers over oorlog en vrijheid schreef. Van Veen was naast Claudia de Breij en Giovanca solist van het 5 mei-concert dat werd verzorgd door het Nationaal Jeugd Orkest. Het 5 mei-concert, in aanwezigheid van het koninklijk paar, prinses Beatrix en de Canadese premier Harper vormde de afsluiting van herdenken op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei. Dat laatste gebeurde uitbundig op de veertien Bevrijdingsfestivals die dit jaar voor het eerst te maken hadden met storm en heftige regenbuien waardoor sommige Bevrijdingsfestivals later dan gepland konden beginnen. Desondanks trokken de Bevrijdingsfestivals toch bijna een miljoen bezoekers. De aftrap voor Bevrijdingsdag werd gegeven met de 5 mei-lezing van David Grossman in Vlissingen.

“Ik heb mijn hele leven gewoond in het Midden-Oosten, in Israël, zonder ook maar één moment van volledige, echte vrede mee te maken. Zonder ook maar één moment van volledige, echte vrijheid, een gevoel van volledige, onbedreigde existentiële veiligheid. Een veiligheid die het de mens mogelijk maakt onbevreesd over straat te gaan, zonder altijd op zijn hoede te zijn”, stelde de Israëlische schrijver David Grossman in zijn 5 mei-lezing. ‘’Vrijheid is vrede’’, zo concludeerde hij.

5 mei-kinderlezing

Ook Judith Smaal, het 12-jarige meisje dat de 5 mei-kinderlezing in Vlissingen uitsprak, liet blijken dat niet overal in de wereld vrijheid bestaat. Ze schreef een brief aan het Pakistaanse meisje Malala dat slachtoffer was van een aanslag toen ze zich uitsprak voor onderwijs voor meisjes:

“Beste Malala (…) Als je niet naar school gaat, is het moeilijk om je vrijheid op te eisen.

Want ja, ik denk dat je vrijheid op moet eisen. Bij mij is dat niet meer nodig. Ik heb nooit iets hoeven te doen voor mijn vrijheid. Anderen hebben dat al voor mij gedaan. Ik heb echt geluk.”

Het 5 mei-concert werd uitgevoerd door het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van dirigent Clark Rundell. Aanwezig waren ook de Nederlandse premier Mark Rutte en zijn Canadese ambtgenoot Stephen Harper. Een speciale gast, want mede dankzij Canada is Nederland bevrijd en verkreeg het in 1945 zijn vrijheid. Vrijheid betekent voor Herman van Veen Niet Bang zijn, de titel van een van de twee nummers die hij schreef voor 70 jaar Bevrijding. ‘Waarheen je ook gaat/ geen sta/ in de weg/ geen strobreed/ prikkeldraad. Je hoeft niet/ je moet niet/ maar je mag hier wel/ zeggen/ wat je wilt’

Mag ik dan bij jou zijn?

Ook maakte Van Veen speciaal voor het concert het nummer De Keuze, schreef Claudia de Breij een nieuwe tekst op het lied van Herman van Veen Ik ben vandaag zo vrolijk en zong zij het prachtige Mag ik dan bij jou zijn. Giovanca vertolkte op geheel eigenwijze het Beatles nummer We can work it out, samen met het Nationaal Jeugd Orkest.

Vrijheid werd aan het einde van het 5 mei-concert gesymboliseerd door zeventig 70-jarigen, mannen en vrouwen die in 1945 geboren zijn. Ze kwamen op het toneel terwijl The Battle, de muziek van de film The Gladiator, werd gespeeld. Het concert werd traditioneel afgesloten met het We´ll meet again en een korte rondvaart van het koninklijk paar en prinses Beatrix over de Amstel.

Voor meer informatie: www.4en5mei.nl

Noot voor redactie,