Defensie ondersteunt Bevrijdingsdag

Nieuwsbericht | 05-05-2015 | 20:28 - "70 jaar later zijn nog steeds keihard mensen nodig die zich inzetten voor vrijheid." Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag bij het Bevrijdingsdefile in Wageningen; een parade van veteranen, voertuigen en muziekkorpsen.

Marineveteraan mijnheer Vissers tijdens de ceremonie in de St. Jacobskerk in Vlissingen

"Soms is het nodig onvrijheid bij de bron te bestrijden. Daarom hebben we een krijgsmacht. Daarom zetten militairen ook vandaag hun leven op het spel. Maar militaire inzet is hooguit onderdeel van een bredere oplossing. Ook als samenleving en als individu kun je bijdragen aan vrijheid. Door elkaar te respecteren. Door je stem te laten horen. Door te erkennen dat vrijheid iets is waaraan we moeten blijven werken. Of, alleen al door te herinneren, te beseffen dat vrijheid geen gegeven is", aldus Middendorp.

WOII-veteraan Andre Hissink.

WOII-veteraan Marine Luchtvaartdienst Andre Hissink.

Vliegen voor de vrijheid

Terwijl de generaal het defile afnam, vloog de luchtmacht over het evenement met 6 historische vliegtuigen. De luchtmacht was niet alleen in Wageningen actief. Vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen brachten 3 helikopters de Ambassadeurs van de Vrijheid Dotan, Jett Rebel en Mainstreet naar de diverse Bevrijdingsfestivals. Dat gebeurde dit jaar voor de 25e keer.

Door het oog van de naald

Wie ook vloog voor de vrijheid, maar dan meer dan 70 jaar geleden, was veteraan Andre Hissink. De met een vliegerkruis onderscheiden waarnemer van de Marine Luchtvaartdienst was vandaag met 19 mede-veteranen bij de Nationale Viering 70 jaar Bevrijding in Vlissingen. Hij voltooide 67 gevechtsoperaties als waarnemer van een Mitchell-bommenwerper.

Op 29 december 1944 kroop hij door het oog van de naald toen zijn vliegtuig boven Belgie door Duitse luchtafweer werd neergeschoten. Hissink en 2 andere bemanningsleden wisten zich te redden met hun parachute. Een vierde bemanningslid kwam om het leven. Na de oorlog vertolkte Hissink diverse luchtvaartfuncties in Zwitserland, Nieuw-Zeeland en Canada.

Internationale bevrijders kregen afgelopen zaterdag een warm onthaal bij aankomst in Nederland. De brandweer van Schiphol verzorgde een haag van water voor het vliegtuig waarin 50 Canadese veteranen landden.

Bevrijdingsvuur langs historische route

Minister-president Mark Rutte gaf tijdens de viering in Vlissingen het startsein voor de Bevrijdingsfestivals. Dat deed hij met het ontsteken van een bevrijdingsvuur. Voor het vredesvuur daar was, had het echter al een behoorlijke afstand afgelegd. Afghanistanveteraan en actief dienend marinier John de Jager kreeg het namelijk 6 dagen eerder van WOII-veteraan Ray Lord. Die kwam, net als 70 geleden tijdens D-day, aan land op Swordbeach (Hermanville in Normandie) en overhandigde de fakkel.

Rob samen op het bevrijdingsfestival met WO II veteraan Wil Mackintosh (97)

"De bevrijding is zo'n ongelofelijke gebeurtenis geweest, die mag niet vergeten worden", aldus 1 van de mariniers die de estafette van het vrijheidsvuur mede mogelijk maakte. Wielrenners en hardlopers uit Wageningen brachten dat in 6 dagen tijd van Frankrijk naar Nederland. Het vuur volgde daarbij de bevrijdingsroute die de Prinses Irene Brigade tijdens de Tweede Wereldoorlog aflegde.

Gisteravond kwam het vuur aan in Wageningen. Daarna ging het, wederom in estafettevorm, naar Vlissingen. Sergeant-majoor van de mariniers Rob, die in 2009 zijn been verloor bij een bermbomaanslag in Afghanistan, overhandigde de fakkel aan de minister-president. Bij de nationale viering was onder anderen Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk.

Inzet Landmacht

Net als voorgaande jaren bouwde de genie van de landmacht een drijvend podium voor het bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam. Daarnaast namen 50 reservisten van 10 Natresbataljon en de Johan Willem Friso kapel deel aan de bevrijdingsparade in Enschede.

Documenten

* Speech CDS bij Bevrijdingsdefile Wageningen

"Vrijheid vraagt iets van ons allemaal" Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten generaal T.A. Middendorp ter gelegenheid...

Toespraak | 04-05-2015

Hoort bij

* Koninklijke Marine * Koninklijke Landmacht * Koninklijke Luchtmacht