Personeel Asielzoekerscentra krijgt compensatie voor zware diensten


* 06-05-2015
* Kees Koppen
* 0

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft met FNV Zorg & Welzijn alsnog afspraken gemaakt over de vergoeding voor werk in het weekend en de avond. Deze onregelmatige diensten vormen een extra belasting op het personeel. De werkgever heeft onder druk van de FNV-leden bij het COA ermee
ingestemd dat tegenover extra werkdruk ook extra loon moet blijven staan.

Het COA valt onder de cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. In de laatste cao is een aantal verslechteringen doorgevoerd waardoor medewerkers flink inleveren. Voor het personeel in de asielzoekerscentra heeft dit drastische gevolgen. Zij draaien vaak zware avond- en weekenddiensten
die voorheen werden gecompenseerd met een toeslag. In de huidige cao is deze afgeschaft, terwijl de medewerkers de onregelmatige diensten nog steeds draaien. Vanwege deze en andere verslechteringen heeft FNV Zorg & Welzijn geen handtekening gezet onder de cao.

Eind vorige maand stelde FNV Zorg & Welzijn het COA een ultimatum. FNV-onderhandelaar Debbie van Leiden: `Onder druk van de FNV-leden heeft de werkgever toch ingestemd met de eis dat zwaardere diensten in de avond en het weekend gecompenseerd moeten worden, zoals afgesproken in de eerdere cao.
We zijn blij dat de cao voor medewerkers in de asielzoekerscentra op dit punt wordt gerepareerd.'

De huidige cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening loopt af op 1 april 2016. Dan zal er bekeken worden welke afspraken dan gemaakt zijn en wat dat voor de gemaakte afspraken met het COA betekent.