Bekroonde Frans-Marokkaanse film Fièvres in de FilmHallen

PERSBERICHT

Bekroonde Frans-Marokkaanse film Fièvres in de FilmHallen

Vanaf donderdag 7 mei is de film Fièvres van de Frans-Marokkaanse regisseur Hicham Ayouch exclusief te zien in de FilmHallen in Amsterdam. Fièvres won verschillende grote prijzen op filmfestivals in Marokko, Egypte, Burkina Faso en Zwitserland. In Nederland wordt de film uitgebracht door Sphinx Art Productions, tevens organisator van Festival Cinéma Arabe. Een persvoorstelling (12:00 uur) wordt op dinsdag 28 april gehouden.

Over de film

Fièvres vertelt het verhaal van de getroebleerde 13-jarige Benjamin die, als zijn moeder in de gevangenis belandt, bij zijn vader Karim terecht komt. Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet. Veertiger Karim woont met zijn ouders in een kille Parijse buitenwijk en ondergaat zijn bestaan in de luwte gelaten. De komst van Benjamin – onaangepast en agressief – gooit hun leven overhoop. Karim wordt gedwongen zijn apathie te overwinnen om nader tot zijn zoon te komen. Ondertussen struint Benjamin door de buurt en raakt hij bevriend met de zonderlinge dichter en onverwachte zielsverwant Claude. Fraai geschoten, ingetogen drama over verloren onschuld en rebellie tegen eenzaamheid.

Fièvres is het succesvolle debuut van Hicham Ayouch, de jongere broer van Nabil Ayouch bekend van Les Chevaux de Dieu (2012). Met Fièvres sleepte Ayouch al verschillende prijzen in de wacht: de Etalon d’Or Yennenga voor beste film op FESPACO in Burkina Faso, de FIFOG d’Argent voor beste film op het Festival International du Film Oriental de Genève in Zwitserland en prijzen voor het beste scenario (Aicha Yacoubi en Hicham Ayouch) en beste acteur (Farida Amrouche) op het Alexandria International Film Festival in Egypte. Daarnaast ontvingen ook acteurs Didier Michon en Sliman Dazi een gedeelde prijs voor beste acteur op het Festival International de Marrakech in Marokko.

Over Sphinx Art Productions

Sinds de eerste editie van Festival Cinéma Arabe in 2004 presenteert Sphinx Art Productions het werk van jonge filmmakers uit landen als Marokko, Egypte, Libanon en Palestina en draagt zo bij aan een evenwichtigere beeldvorming over de Arabische wereld en de Arabische diaspora in Nederland. Uit de groeiende bezoekersaantallen en reacties van het publiek van het festival dat jaarlijks in verschillende Nederlandse steden plaatsvindt, blijkt dat er veel belangstelling is voor de Arabische film. Het aanbod in Nederland blijft echter beperkt. Met het uitbrengen van Arabische films in het reguliere circuit wil Sphinx Art Productions hier verandering in brengen. De samenwerking met de FilmHallen is hierin een eerste stap.

Fièvres | Hicham Ayouch | Frankrijk, Marokko, VAE | 2014 | fictie | 90′ | DCP | Frans gesproken | Nederlands ondertiteld