Balies Juridisch Loket weer beperkt open

Het inloopspreekuur bij het Juridisch Loket blijft beperkt bestaan voor kwetsbare rechtzoekenden die niet kunnen bellen. Het Juridisch Loket kondigde eerder aan de balies te sluiten. Op dringend verzoek van de Tweede Kamer en met extra geld kunnen de balies nu weer beperkt open.

Twintig van de dertig vestigingen sloten begin april de deuren voor het inloopspreekuur. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vervolgens voor de motie om het inloopspreekuur van het Juridisch Loket te behouden. Vanaf 11 mei 2015 bieden tien vestigingen een of tweemaal per week gedurende twee uur weer een inloopspreekuur. De overige twintig vestigingen volgen per 1 juni 2015.

Algemeen directeur Jan Albert Waal: "We zijn blij dat we toch deze beperkte openstelling kunnen blijven aanbieden. Voor een deel van de rechtzoekenden was de gehele baliesluiting een extra drempel bij de toegang tot onze dienstverlening. Maar we zaten gevangen in onze eigen mogelijkheden. Na gesprekken met onze subsidiegever is er toch meer financiele ruimte gekomen waarmee we de balies weer beperkt kunnen openstellen. Zo blijft er voor iedereen toegang tot het recht."

Wie het echt nodig heeft en niet kan bellen, kan dus nog steeds binnenlopen voor gratis juridisch advies. Op de website worden de beperkte openingstijden van de dertig vestigingen vermeld. De beperkte openstelling is in het leven geroepen voor die groep mensen die geen juridisch advies via de telefoon kan inwinnen zoals mensen die de taal niet machtig zijn of de telefoonkosten niet kunnen betalen. De overige klanten kunnen vooral telefonisch en online een beroep doen op het Juridisch Loket.

Klanten die 0900-8020 bellen krijgen een persoonlijk juridisch advies van een van de 250 juristen die bij het Juridisch Loket werken. Blijkt aan de telefoon dat een uitgebreid juridisch advies nodig is, dan wordt er een afspraak gemaakt bij een vestiging in de buurt.

Over het Juridisch Loket

Het Juridisch Loket helpt bij juridische vragen en richt zich daarbij op burgers met lagere inkomens en weinig vermogen. De 250 juristen geven gratis informatie en advies. Onze klanten kunnen het Juridisch Loket bellen (0900-8020 Euro0,25 p/m) of www.juridischloket.nl raadplegen.

Het Juridisch Loket heeft vestigingen door heel Nederland: Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Assen, Breda, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Groningen, Haarlem, Heerlen, Leeuwaren, Leiden, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaandam, Zutphen, Zwolle.