Toespraak dodenherdenking wethouder Ria van der Hamsvoord


Afgelopen 4 mei 2015 herdachten wij ook in de gemeente Eersel alle Nederlandse oorlogsslachtoffers. Om 19.00 uur begon de herdenkingsplechtigheid in de Willibrorduskerk te Eersel. Aansluitend liep men in een stille tocht naar de Mariakapel aan de Dijk, waar locoburgemeester Ria van der
Hamsvoord zorgde voor de kranslegging. Aanwezigen mochten bloemen leggen bij het monument.

Na de twee minuten stilte hield Ria van der Hamsvoord een toespraak voor de aanwezigen:

"We zijn vandaag samen om alle mensen te herdenken die gestorven zijn voor vrede en vrijheid.

Mensen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De Tweede wereldoorlog ligt 70 jaren achter ons, maar de herinneringen, het beleefde verdriet en de ervaren angsten en onrecht zijn nog levend. Geen oorlog die zoveel mensenlevens heeft gekost als de Tweede wereldoorlog.
Wereldwijd zijn er miljoenen mensen omgekomen.

Herdenken uit respect voor hen die hebben gestreden voor vrede, maar ook om samen na te denken en praten over wat we kunnen leren van wat er is gebeurd. In het thema van dit jaar is dat erg treffend verwoord. Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst.

Wij hopen allen op een toekomst zonder oorlog, maar dat is in contrast met wat we dagelijks op televisie zien en in kranten lezen. Op vele plaatsen, ook steeds dichterbij, zijn duizenden mensen op de vlucht om geweld en onrecht te ontlopen. Of mensen leven in angst voor de heersende macht.
Zij zijn bang omdat er mensen zijn die kwetsen, menselijke autonomie, religie en rechtvaardigheid negeren. Zij snakken naar vrede. Naar een leven in vrijheid en veiligheid.

Het is confronterend om te beseffen dat het mensen zijn die bijdragen aan de stapeling van problemen die de basis zijn ruzie en verdeeldheid en uiteindelijk een bron voor oorlog en geweld.

Laat ons vandaag op 4 mei stilstaan bij alle mensen die gestorven zijn voor vrede en vrijheid.

Stilstaan bij alle mensen die zijn gestorven als slachtoffer van oorlog en geweld.

Stilstaan bij alle mensen die nu ergens in de wereld praten over vrede en vrijheid.

Uit respect voor hen die zijn gestorven, even stilstaan bij wat geweest is. Het is niet veel, maar een begin."