Geen vuur stoken in de tuin


Vuurtje stoken in de tuin? Veel mensen vinden het reuze gezellig, maar het mag niet. Afval, zoals bewerkt hout, snoeihout en oud papier, verbranden is zonder meer verboden.

Wat wel mag is barbecueen en koken, zolang dit geen gevaar oplevert voor de omgeving. Tuinfakkels en een kleine vuurkorf zijn ook toegestaan, maar hierin mag u alleen maar kurkdroog onbewerkt hout stoken.

Stooktips

Stook alleen met schoon en droog hout. Verbrand geen geimpregneerd of geverfd hout. Daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Dit is slecht voor het milieu.
Probeer rekening te houden met de weersomstandigheden en windrichting. Het is voor de buren niet prettig als rook bij hen naar binnen waait. Gebruik zo mogelijk vuurpotten die op gel branden. Die veroorzaken minder vervuiling dan houtvuur in een vuurkorf. Een elektrische of gasbarbecue geeft
minder overlast dan een barbecue op houtskool of briketten.

Boetes

Behalve barbecueen, koken, tuinfakkels en een vuurkorf is elk vuur verboden. Overtreding kan een boete opleveren. Zowel de politie als de gemeente kunnen een boete opleggen. U kunt overtredingen melden bij de gemeente, politie en bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).