Gerechtigheid voor Heringa

De NVVE is blij met de uitspraak 'ontslag van alle rechtsvervolging' in de zaak Albert Heringa in hoger beroep. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde vandaag dat de hulp die Albert Heringa verleende bij de zelfdoding van zijn moeder Moek Heringa niet strafbaar is vanwege de specifieke omstandigheden waarin Albert zich bevond. Het hof zegt dat Albert Heringa, als liefdevolle zoon, zijn moeder wel moest helpen en dat deze plicht zwaarder woog dan de wet.

Het hof vond het te begrijpen dat Heringa in 2008 geen andere arts raadpleegde. Gezien de euthanasiepraktijk van toentertijd, was er geen arts geweest die Moek had geholpen. De NVVE ziet dit als gerechtigheid voor Heringa.

Dat neemt niet weg dat hulp bij zelfdoding nog steeds strafbaar is voor niet-artsen en veel naasten hieronder lijden. Daarom pleit de NVVE voor verandering van de wet. Veel mensen met een voltooid leven willen dat een naaste hen bijstaat in een waardige dood. Zij willen hun artsen hiermee niet belasten.

Wim Anker, advocaat van Heringa, stelt dat men over tien jaar zal constateren dat de zaak Heringa uiterst belangrijk, zo niet baanbrekend is geweest.