Michel Houellebecq hoofdgast City2Cities Utrecht op zaterdag 16 mei

Frankrijks meest gelezen schrijver Michel Houellebecq komt op zaterdag 16 mei naar Nederland. Hij treedt op tijdens het tweedaagse internationale literatuurfestival City2Cities dat plaatsvindt in Utrecht. Ook verschijnt eerder die week de Nederlandse vertaling van zijn recente en omstreden roman 'Soumission', in het Nederlands 'Onderworpen' geheten. Het boek veroorzaakte al voor verschijnen ophef, die alleen nog maar werd aangewakkerd door de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs.

Tijdens City2Cities wordt de roman 'Onderworpen gepresenteerd' en gaat Michel Houellebecq in gesprek met zijn vertaler Martin de Haan. Tevens wordt het boek 'Aan de rand van de wereld: Michel Houellebecq' ten doop gehouden, waarin De Haan zijn fascinatie voor de schrijver duidt. Martin de Haan heeft een jarenlange persoonlijke band met Houellebecq en is als geen ander thuis in diens leven en werk.

Verdwenen

Michel Houellebecq debuteerde begin jaren negentig als dichter, maar brak in 1998 door met de roman 'Elementaire deeltjes'. Met dat boek en later nogmaals met 'Mogelijkheid van een eiland' greep hij net naast de belangrijkste Franse literatuurprijs. In 2010 ontving hij de Prix Goncourt wel, voor 'De kaart en het gebied'.

In 2011 'verdween' Houellebecq vlak voor een promotietournee door Nederland en Belgie. Bijna een week later dook hij weer op, met als excuus dat hij de tour vergeten was. Nooit werd helemaal duidelijk wat de werkelijke reden was om niets van zich te laten horen. Begin dit jaar ging de film 'The kidnapping of Michel Houellebecq' in premiere. In deze komische nep-documentaire wordt uit de doeken gedaan waarom hij destijds zo onverwacht verdween.

Nieuwe roman

'Onderworpen', de zesde roman van Michel Houellebecq, speelt zich af in het Frankrijk van 2022. Bij de presidentverkiezingen kiest het land voor het eerst in de geschiedenis voor een islamitische president. Om het Front National van een verkiezingsoverwinning af te houden, steunen de linkse en rechtse partijen de populaire en charismatische Mohammed Ben Abbes. Op die manier krijgt Frankrijk een moslimpresident, ondanks dat nog altijd een grote meerderheid van de bevolking niet islamitisch is. De bevolking gaat al snel wat merken van de macht van de moslims: vrouwen moeten hoofddoekjes dragen en minirokjes verdwijnen uit het straatbeeld. De hoofdpersoon in de roman, de 44-jarige universitair docent Francois, ziet zijn land steeds verder polariseren. 'Soumission' werd vertaald door Martin de Haan en is uitgegeven door De Arbeiderspers.

City2Cities

City2Cities is een van de festivals van Het Literatuurhuis Utrecht. Tijdens dit internationale festival zijn er tientallen optredens van schrijvers uit binnen- en buitenland. Ieder jaar staat de literatuur uit twee wereldsteden centraal. Dit jaar zijn dat Krakau en Parijs. Onder anderen Eleanor Catton, Michel Faber, Marie Darrieussecq, Annelies Verbeke, de Poolse bestseller auteur Olga Tokarczuk, Thomas Clerc en Jo Govaerts treden op. Daarnaast zijn er programma's over de grote klassieke schrijvers uit de twee steden, zoals Marcel Proust en Wyslawa Szymborska. Meer namen worden nog bekend gemaakt.