Expositie ‘Daelzicht op Nederland’ in Limburgs museum

PERSBERICHT

Art brut of outsiderkunst

Expositie ‘Daelzicht op Nederland’ in Limburgs museum

Van 16 mei tot en met 1 november aanstaande is in het Limburgs Museum in Venlo een expositie te zien met werken van cliënten van Daelzicht. Deze kunstenaars met een verstandelijke beperking maar met een groot hart en ongedwongen coloristisch talent, geven in de expositie hun kijk op Nederland beeldend vorm.

Aanleiding voor de tentoonstelling was het feit dat het in 2014 tweehonderd jaar geleden was dat het fundament werd gelegd voor het huidige Nederland. Napoleon was verdreven, Willem van Oranje nam zijn rentree in Nederland met zijn landing in Scheveningen en werd tot koning gekroond. In 1815 werd ook Limburg definitief onderdeel van dat nieuwe koninkrijk.

De kunstenaars van Daelzicht grepen het onderwerp aan om hun beeld weer te geven van het land waarin zij wonen, werken en leven. Een jaar lang is er gewerkt. Hun zicht op Nederland werd daarmee Daelzicht op Nederland. Onderwerpen die tot de verbeelding spraken, zijn uitgewerkt op doek of in ruimtelijke objecten van keramiek en pulp-art. De onderwerpen zijn heel divers, denk onder meer aan landschappen of elementen hieruit, tradities, kleding, geschiedenis, industrie, kunst, politiek, muziek, televisie en film.

Daelzicht in het Limburgse Heel biedt zorg, ondersteuning en begeleiding aan kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Een goed leven voor de cliënten staat centraal en daarvoor spannen de medewerkers, ouders en andere familieleden en achthonderd vrijwilligers zich dagelijks in. In Daelzicht kunnen mensen wonen zoals zij dat wensen, met ondersteuning en dagbesteding die daarbij past.

In diverse ateliers verspreid over Limburg, ontwikkelen cliënten van Daelzicht hun creativiteit en artistiek talent. De kunst die ze maken is kleurrijk en van hoge kwaliteit. De kunstenaars maken eigen creaties en werken ook in opdracht, ze vinden kracht en voldoening in het maken van mooie dingen. De begeleiding ondersteunt bij de persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen schilderijen, maar ook objecten van keramiek en pulp-art, beschilderd porselein, beschilderde vogelhuisjes en urnen met een persoonlijk karakter behoren tot de gevarieerde collectie Daelzichtkunst. Ateliers zijn er in Panningen, Heel en Beek.

Art brut of outsiderkunst zijn benamingen voor een bijzonder genre in de hedendaagse kunst. De begrippen worden voornamelijk gebruikt voor het werk van autodidactische kunstenaars, die de regels van de conventionele kunstwereld negeren of afwijzen en buiten de marges daarvan min of meer geobsedeerd hun eigen vormtaal en thematiek vervolgen.

Limburgs Museum

(recht tegenover het NS-station Venlo)

Keulsepoort 5

5911 BX Venlo

www.limburgsmuseum.nl