Start kustonderhoud Julianadorp en Den Helder op 16 mei

11-05-2015 | Rijkswaterstaat West-Nederland Noord | persbericht

Van 16 mei tot half juni onderhoudt Rijkswaterstaat de kust van Julianadorp en Den Helder. In totaal krijgt het strand, tussen strandslag Huisduinen en strandslag Julianadorp, er 1 miljoen kubieke meter zand bij. Door wind en zee verliest de kust bij Julianadorp en Den Helder zand, en wordt dus steeds smaller. Rijkswaterstaat verbreedt het strand met zand om ervoor te zorgen dat de badplaatsen goed beschermd blijven tegen de zee. Ook natuur, toerisme en recreatie profiteren van het tijdelijk bredere strand.

Werkterrein

De aannemer begint bij strandpaal 3.9 (net na strandslag Falga) tot aan strandpaal 1.5 (strandslag Huisduinen). Daarna gaat het werk verder vanaf strandpaal 3.9 richting strandpaal 6.2 bij strandslag Julianadorp. Door de werkzaamheden is het strand niet overal toegankelijk. Het werkterrein is verboden gebied, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Het werkgebied is ongeveer 250 meter lang en schuift mee met het werk.

Veiligheid

Strandbezoekers blijven natuurlijk welkom buiten het werkterrein en het is ook zeker aan te raden om een kijkje te komen nemen. De baggerscheppen, bulldozers en immense ladingen zand leveren mooie plaatjes op. Voor de veiligheid moeten strandgangers het werkterrein passeren aan de kant van de duinen. Honden moet aangelijnd blijven. Ook watersporters kunnen blijven recreeren, maar moeten veilige afstand bewaren tot het baggerschip. De werkzaamheden gaan dag en nacht, zeven dagen per week door.

Kustonderhoud

De werkzaamheden bij Julianadorp en Den Helder maken deel uit van het programma voor kustonderhoud van Rijkswaterstaat. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust (PDF, 181.8 kB) Download is over enkele minuten beschikbaar houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Kijk voor meer informatie op de projectpagina Kustonderhoud of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis bereikbaar op werkdagen van 07.00 - 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 - 18.30 uur).