Dagboek van Onze Helden: Commando in Mali van start

Nieuwsbericht | 18-05-2015 | 14:17

De uitzendingen Dagboek van Onze Helden: Commando in Mali starten vandaag. Deze 8-delige online serie biedt een inkijk in de wereld van de missie in Mali. Een van de commando's filmde zichzelf en hield een dagboek bij.

In Mali zijn sinds april 2014 ruim 450 Nederlandse militairen gestationeerd voor de VN-missie Minusma. Hun opdracht is er voor te zorgen dat rust en regelmaat terugkeren in het instabiele noorden van dit Afrikaanse land. Er is ruim 1000 uur videodagboek beeldmateriaal verzameld, daaruit zijn 8 online afleveringen samengesteld die het verhaal van de missie door de ogen van de commando's vertellen.

Werkzaamheden

De Nederlandse commando's zijn belangrijk voor het slagen van de missie in Mali. Ze zijn de oren en ogen van de VN en moeten in kaart brengen hoe en waar de diverse terroristische organisaties zich bewegen. De commando laat zien hoe dit in de praktijk gebeurt. Hoe ze stukje bij beetje het - voor een groot deel uit woestijn bestaande - land verkennen. Hoe ze rondrijden over eindeloze zandvlaktes en nachtelijke patrouilles uitvoeren.

Maar de commando laat ook zien wat er tijdens zijn werkzaamheden op zijn pad komt, zoals een beschieting van het kamp of hoe hij hulp moet verlenen aan een andere VN-partner die in een hinderlaag gelopen is. Het dagboek toont dat hij constant alert moet blijven in een land dat in vergelijking met Afghanistan en Irak relatief rustig is, maar waar elk moment iets onverwachts kan gebeuren.

poster Dagboek van onze helden.

Zijn perspectief

De commando is een jongeman van begin 30 die de nodige missies op zijn naam heeft staan. In zijn dagboek spreekt hij open en eerlijk over zijn gevoel en de passie die hij heeft voor zijn werk. Omdat de commando nog steeds actief is, komt hij nooit herkenbaar in beeld.

Productie en vertoning

De online serie is ontwikkeld in navolging van eerdere succesvolle series Dagboek van Onze Helden (over de missie in Uruzgan) en Missie Kunduz (over de politietrainingsmissie in Kunduz). Vanaf maandag 18 mei is de nieuwe serie Dagboek van Onze Helden - Commando in Mali om 18:00 uur online te volgen via www.dagboekvanonzehelden.nl of www.telegraaf.nl, met elke maandag en vrijdag nieuwe afleveringen van 8 minuten. De serie is in opdracht van het Ministerie van Defensie geproduceerd door Telegraaf Video Media.