Voorkom belangenverstrengeling bij de WHO


20.05.2015

Wemos heeft, samen met meer dan 40 andere maatschappelijke organisaties van over de hele wereld, een verklaring ondertekend waarin we oproepen voor een onafhankelijke Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In mei 2015 vindt in Geneve de jaarlijkse vergadering plaats met alle lidstaten van de WHO.
Een van de agendapunten is het nieuwe "Framework for Engagement with non-State actors': nieuw beleid voor de manier waarop de WHO om moet gaan met het bedrijfsleven, academische instituten, filantropische instellingen en maatschappelijke organisaties. De versie van het beleidsstuk die nu
voorligt, geeft naar onze mening teveel invloed aan partijen uit het internationale bedrijfsleven wier belangen tegenstrijdig zijn met de doelstelling van de WHO - het bevorderen en beschermen van wereldwijde volksgezondheid.

De Wereldgezondheidsorganisatie moet in staat zijn onafhankelijk beslissingen te nemen en snel adequaat te reageren op mondiale gezondheidscrises zoals Ebola. We roepen de lidstaten op om te zorgen voor een gedegen beleid ten aanzien van belangenverstrengeling. Daarbij hoort ook dat de
lidstaten voldoende financiering toezeggen in de vorm van vaste bijdragen. Met de huidige afhankelijkheid van vrijwillige, geoormerkte donorgelden, kan de WHO haar kerntaken onvoldoende vervullen.