Jerney Kaagman en Frans de Wit erelid Buma/Stemra

Algemene Ledenvergadering kent Jerney Kaagman en Frans de Wit erelidmaatschap toe

Hoofddorp, 20 mei 2015 - De Algemene Ledenvergadering van Buma/Stemra heeft besloten het erelidmaatschap toe te kennen aan Jerney Kaagman en Frans de Wit. Beiden ontvingen uit handen van bestuursvoorzitter Leo de Wit een oorkonde en een gouden speld. Het besluit is genomen op basis van hun bijzondere verdiensten voor Buma/Stemra en het Nederlandse Lied.

Jerney Kaagman is bij het grote publiek vooral bekend als zangeres van de band Earth & Fire, die in de jaren 70 diverse hits scoorde en waarvoor de band werd beloond met de Zilveren Harp, de Gouden Harp en de Exportprijs. Na Earth & Fire en haar solocarriere raakte Kaagman in 1984 betrokken bij de oprichting van BV Pop, een belangrijke beroepsvereniging voor muzikanten waarvan zij 9 jaar voorzitter was. In oktober 1991 was Jerney betrokken bij de oprichting van Radio Noordzee Nationaal. Kaagman was verantwoordelijk voor `cablenetworkdevelopment' met als resultaat dat de programma's van Radio Noordzee overal werden doorgegeven. Van 1998 tot 2000 was Kaagman bestuurslid van de Vereniging Buma. Zij zette haar inspanningen op het gebied van auteursrecht en de Nederlandse muziekcultuur voort als directeur van Stichting Conamus - het huidige Buma Cultuur - de organisatie die in het leven is geroepen om de Nederlandse lichte muziek te promoten in binnen- en buitenland. In deze functie was zij onder andere verantwoordelijk voor grote evenementen waaronder het Harpengala, Noorderslag en het Amsterdam Dance Event. Bij haar afscheid in 2009 werd zij benoemd tot Ridder in De Orde van Oranje-Nassau.

Frans de Wit maakte zijn start in de muziekwereld als muzikant, onder andere in de popgroep The Playboys met wie hij in 1969 de single `Snoopy' uitbracht die jarenlang te horen was als herkenningstune van de twee goed beluisterde radioprogramma's VARA's Sport Show en Hollands Glorie. Vervolgens trad hij toe tot de uitgeverswereld waar hij in zowel binnen- als buitenland een bijzondere staat van dienst heeft opgebouwd. Hij begon in de jaren 70 bij muziekuitgeverij Basart/Strengholt waarna hij directeur werd van Time Warner. Vervolgens maakte hij de stap als directeur naar een van de grootste muziekuitgeverijen in Nederland; EMI Music Publishing. In 1986 werd De Wit gevraagd als directeur van EMI Music Publishing in Engeland. Vervolgens maakte hij de overstap als Europees directeur van de Amerikaanse rechtenorganisatie ASCAP. Na zijn terugkeer in Nederland heeft De Wit nog diverse belangrijke advieswerkzaamheden verricht voor o.a. Arcade en het Amerikaanse The Harry Fox Agency. Frans was van 1983 tot en met 1986 bestuurslid van de Stichting Stemra. Dit jaar neemt De Wit afscheid van de NMUV, de belangenvereniging van de Nederlandse muziekuitgevers waar hij vanaf de oprichting in 1992 de grote stimulator was.

Bestuursvoorzitter De Wit sprak vandaag namens de leden en aangeslotenen van Buma/Stemra zijn grote waardering en dankbaarheid uit voor beide ereleden die elk, op hun eigen vakgebied, een enorme bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse muziekcultuur.

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Muziekauteurs die de exploitatie van hun muziekauteursrecht aan Buma/Stemra overdragen, kunnen rekenen op een maximale uitkering van rechtengelden, hoge kwaliteit dienstverlening en uitgebreide informatievoorziening over de laatste ontwikkelingen in de muziekwereld en het auteursrecht. Buma/Stemra promoot Nederlandse muziek ook als internationaal product door het organiseren, financieren en sponsoren van talrijke muziekevenementen door Buma Cultuur.