Hulpverleners bezorgd of mensen in Nepal tijdig tijdelijk onderdak hebben

De vraag naar tenten, tentzeilen en golfplaten daken is zo hoog dat hulporganisaties niet weten of iedereen op tijd, voor de start van het regenseizoen, wordt bereikt. Een tekort aan tentzeilen en de logistieke uitdaging om de zeilen bij de bevolking te krijgen maakt dat de hulporganisaties zich grote zorgen maken. In juni start de moesson, een periode van drie maanden waarin het onafgebroken kan regenen. Grote delen van het land zullen daardoor nog onbereikbaarder worden.

"Hulpverleners zijn bezig met een race tegen de klok, de komende weken moeten grote hoeveelheden uitgedeeld worden", zegt Lex Karssenberg van CARE. "Dorpen in de bergen zijn totaal verwoest en dus onbereikbaar voor trucks of auto's. Waar mogelijk worden helikopters ingezet, maar we kijken ook naar dragers (de traditionele manier van vervoer in de bergen) of anders muilezels om de materialen de afgelegen gebieden in te krijgen. Arbeidsintensief dus."

In totaal hebben hulporganisaties tot nu 177.496 tentzeilen en 8.293 tenten uitgedeeld. Maar dat is lang niet genoeg voor de 1,8 miljoen mensen die hun onderkomen door de aardbevingen van afgelopen weken verloren. Zij slapen op straat of onder zelf gefabriceerde onderkomens. Gebrek aan voldoende tentzeilen betekent extra risico op ziektes als longontsteking en cholera. Bovendien kunnen essentiele voedselvoorraden niet worden beschermd.

Logistieke belemmering

De grootste belemmering bij de distributie van tenten is logistiek. In Nepal zelf lagen 35.000 zeilen in opslag, als voorbereiding op een mogelijke ramp. Die zijn allemaal verdeeld. Veel zeilen worden ingevlogen, maar het kleine vliegveld raakt overbelast. Over land levert ook problemen op omdat het minimaal aantal bestaande wegen overbezet is met verkeer om hulpgoederen te transporteren.

De overheid kondigde eergisteren aan dat mensen die hun huis verloren hebben een bijdrage ontvangen van 150 USD (ongeveer 135 euro) om zelf de materialen aan te schaffen die nodig zijn voor reparatie ervan.

Volgens de Nepalese overheid zijn er hulporganisaties die materialen uitdelen die niet voldoen aan basisstandaarden, zoals onvoldoende stevige zeilen. "Je kunt nu niet zomaar een zeiltje of stuk plastic uitdelen. Het is belangrijk dat zeilen van goede kwaliteit zijn, zodat mensen er daadwerkelijk iets aan hebben.", zegt Nynke Folkerstma, noodhulpmedewerker van het Nederlandse Rode Kruis.

Tentzeilen

Mede met steun van Giro555 delen organisaties als Oxfam Novib, CARE, Cordaid en het Rode Kruis nu zoveel mogelijk tentzeilen uit. Tentzeilen worden verkozen boven tenten. Ze zijn lichter en daardoor makkelijker te vervoeren. Bovendien kunnen tentzeilen ook dienen als tijdelijk reparatiemiddel van beschadigde huizen en daken.

"Mensen krijgen door een tent dan wel onderdak, maar raken tegelijkertijd ontheemd. Dit heeft veel gevolgen: mensen worden uit hun omgeving, en dus netwerk, gehaald. Ze kunnen hun leven niet opnieuw opbouwen, omdat ze niet thuis zijn.", zegt Jan Willem Wegdam, noodhulpexpert van Cordaid. "Wij proberen om die reden ook zoveel mogelijk golfplaten uit te delen, waarmee mensen straks bouwmateriaal hebben voor een vast onderkomen."

Over Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.