Massale uitbraak cholera onder vluchtelingen uit Burundi


21 mei 2015, Voorburg

De levensbedreigende ziekte cholera is uitgebroken onder vluchtelingen uit Burundi. UNICEF heeft met spoed hulpgoederen gestuurd naar het gebied waar 50.000 vluchtelingen wonen.

In Tanzania heeft de cholera-uitbraak inmiddels al de eerste tientallen levens gekost.

Vrouwen en kinderen

De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen, die erg kwetsbaar zijn voor deze ziekte. Vanuit Burundi en Tanzania levert UNICEF medische voorzieningen voor cholerabehandelingen, water, sanitaire voorzieningen en voedingshulp. Meer hulp is nodig om slachtoffers te voorkomen.

Veel vluchtelingen

Het dorp Kagunga heeft het hoogst aantal vluchtelingen. Ongeveer 50.000 mensen verblijven daar aan de oevers van Lake Tangayika, in een afgelegen en moeilijk te bereiken deel van Tanzania. Overbevolking en slechte sanitaire voorzieningen hebben er toe geleid dat er een flinke stijging is van
het aantal cholerapatienten. Ook heerst er acute diarree onder de vluchtelingen.

Cholera-behandelcentrum heropend

Door de voortdurende conflicten in de hoofdstad Bujumbura zijn Burundezen gevlucht naar drie buurlanden: Rwanda, Congo en Tanzania. UNICEF werkt met partners om de vluchtelingen te helpen met basisgezondheidszorg, voeding, water, sanitaire voorzieningen, kinderbescherming en onderwijs. Het
ministerie van Volksgezondheid in Burundi en partners hebben met steun van UNICEF in het getroffen gebied een cholera-behandelcentrum heropend.