Wooncompagnie vraagt gematigde huurverhoging

Persbericht

Samenwerkende Huurdersorganisaties geven positief advies

Wooncompagnie vraagt gematigde huurverhoging

Wooncompagnie kiest opnieuw voor een gematigde, niet inkomensafhankelijke huurverhoging. Huurders gaan per 1 juli 2015 tussen de 0% en 1,4% meer huur betalen. Gemiddeld verhoogt de corporatie de huren met 1%, een percentage dat gelijk is aan de huidige inflatiecorrectie. Voor wat betreft de gevraagde huurverhoging, die landelijk gezien relatief laag te noemen is, kreeg Wooncompagnie een positief advies van de Samenwerkende Huurdersorganisaties (SHO).

Betaalbaarheid belangrijker dan ooit

‘Wij kiezen meer dan ooit voor betaalbaarheid en geven daar uiting aan door een gematigd huurbeleid,’ stelt directeur-bestuurder John Hendriks van Wooncompagnie. ‘Hoewel wij als woningcorporatie worden geconfronteerd met bijvoorbeeld de Verhuurdersheffing, willen we zeker niet meteen aan de huurdersknop draaien.’

Goede woningen voor bescheiden inkomens

De missie van woningcorporatie staat anno 2015 nog steeds kaarsrecht overeind: goede en betaalbare woningen bieden aan mensen met een bescheiden inkomen of een bijzondere woonbehoefte. ‘Met de veranderende wereld om ons heen, nieuwe doelgroepen, dalende inkomens en langer zelfstandig wonen, doen huurders en woningzoekenden een steeds klemmender beroep op betaalbare huisvesting. Daar ligt een belangrijke uitdaging.’

De voordelen van lagere streefhuren

De huurverhoging die Wooncompagnie vraagt, is mede afhankelijk van de streefhuur: de reële huurprijs die geldt als woningen vrijkomen. De corporatie heeft deze streefhuur op sommige plaatsen in het werkgebied inmiddels verlaagd. ‘Zo zorgen we ervoor dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar komen voor nieuwe huurders. Tegelijkertijd bereiken zittende huurders hiermee eerder het streefhuurniveau, waarmee huurverhogingen steeds beperkter worden,’ aldus Hendriks.

Voor bijna 2500 woningen geen huurverhoging

Per saldo geldt in 2015 voor bijna tweeënhalfduizend woningen van Wooncompagnie 0% huurverhoging. Andere huurders betalen dus tussen de 0% en 1,4% huurverhoging, met een gemiddelde van 1%.