Laatste kans: kunst, dans en meer in Boijmans

Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Kirsten Star, 1996. Cibachrome op perspex. Ontwerp: Thonik.

Persbericht

Laatste kans: kunst, dans en meer in Boijmans

12 mei 2015

Laatste kans om in het Pinksterweekend, 23, 24 en 25 mei, te genieten van de tentoonstelling `La La La Human Steps', waar kunst het podium deelt met dans. Vier dansgezelschappen lieten zich inspireren door 100 kunstwerken en hun bindende element: la condition humaine. De eenmalige performances zijn vastgelegd in dansfilms en centraal in de museumzaal te zien. Op zondag 17 mei sluiten de dansers van House of Makers het vierluik af met een eenmalige performance.

La La La Human Steps

Het menselijk tekort staat in deze tentoonstelling centraal, met een honderdtal werken uit de eigen collectie van klassieke meesters tot jong talent. Museum Boijmans Van Beuningen toont immense installaties tot kleine schilderijen die varieren van ontzenuwende zwartgalligheid tot vermakelijke absurditeit. Een viertal dansgezelschappen maakten speciaal voor de tentoonstelling een choreografie in het hart van de tentoonstelling. Claerence Person en Ques, verbonden aan het HipHopHuis, trapten af met een Krumpingduel. Scapino Ballet Rotterdam en het internationale topgezelschap La La La Human Steps in combinatie met het Zweedse Cullberg Ballet volgden met een duet. Van de eenmalige performances maakten verschillende regisseurs een dansfilm. Het museum toont de films een maand in de tentoonstelling. Vanaf 17 mei zijn alle dansfilms achtereenvolgens in de tentoonstelling te zien. De dansfilms staan ook op ARTtube.nl.

House of Makers

House of Makers is in 2013 opgericht door schrijver Sterre van Rossem, danser Matthew Pawlicki en choreograaf Peter Leung. Zij verkennen en vervagen met hun performances de grenzen van de dans geinspireerd door `La condition humaine', de basis van de tentoonstelling `La La La Human Steps'. Ze ontwikkelen een dansvoorstelling over het toeval, het noodlot en het geluk dat een mens op zijn levenspad ontmoet. Matthew Pawlicki en Peter Leung dansen beiden bij Het Nationale Ballet. Leung maakte daarnaast verschillende choreografieen voor dit vermaarde dansgezelschap. Schrijver Van Rossem is tevens auteur van de verhalenbundel `Een smaak van liefde' en hoofdredacteur van het culturele tijdschrift PUPMAG.

Met dank aan

De tentoonstelling `La La La Human Steps' is mogelijk gemaakt door de steun van de BankGiro Loterij.