Bouldertitanen in actie op Nederlands kampioenschap Lotto NK Boulder, 23 mei in Delft

NKBV-PERSBERICHT

Woerden, 12 mei 2015

Bouldertitanen in actie op Nederlands kampioenschap Lotto NK Boulder, 23 mei in Delft

Op zaterdag 23 mei vindt een titanenstrijd plaats onder de Nederlandse bouldertop. Tijdens het door de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging en Bouldercentrum Delfts Bleau georganiseerde Lotto NK Boulder gaan de beste 14 heren en 12 dames met elkaar de strijd aan om de nationale titel. Onder andere internationaal topklimmer Jorg Verhoeven en titelverdedigster Nikki van Bergen verschijnen aan de start.

Boulderen is een expressieve en spectaculaire tak van de klimsport: kort, krachtig, atletisch en zonder touwen. In zware korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo’n 4,5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Tijdens het NK plaatsen de beste 6 dames en 6 heren zich voor de finale. In deze finale krijgen de deelnemers 4 boulderproblemen voorgelegd die ze in zo min mogelijk pogingen moeten zien op te lossen. Het gaat hierbij niet om snelheid, maar om het aantal pogingen waarin de top gehaald wordt. Hoe minder, hoe beter.

Titelfavorieten

Bij de dames hoopt Nikki van Bergen haar titel te prolongeren. Bij de heren reist de regerend viervoudig kampioen Nicky de Leeuw af vanuit zijn woonplaats Innsbruck om zijn titel te verdedigen. Eveneens uit Innsbruck zal internationaal topklimmer Jorg Verhoeven er alles aan doen om deze ontbrekende titel aan zijn palmares toe te voegen. Verhoeven stond vorig jaar nog bij de World Cup in Chongqing op het podium met een derde plek. Ook de oersterke Tim Reuser en Timo Tak hebben aangegeven alles op alles te zetten om de nationale titel te pakken. Alle vier de heren nemen komend weekend deel aan het EK Boulder in Innsbruck.

Hoofdroutebouwer

De persoon die het meest bepalend is voor het verloop van het NK is hoofdroutebouwer Michiel Nieuwenhuijsen, die de eindverantwoordelijk is voor de boulders die de klimmers voorgeschoteld krijgen. Michiel haalde in 2010 zijn beste internationale wedstrijdprestatie door 12e te worden tijdens de World Cup Boulder in Eindhoven, dit leverde hem dat jaar ook een NOC*NSF B-status op.

Livestream

Het Lotto NK Boulder, onder andere mogelijk gemaakt door Lotto en Evolv, is te volgen via een livestreamverbinding. Wil je het NK live bijwonen? Kaartjes en alle informatie vind je op http://nkboulder.nkbv.nl/.

Programma

13.00 uur – halve finale dames

16.00 uur- halve finale heren

19.15 uur – finale dames en heren

22.00 uur – prijsuitreiking

Over de NKBV

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging verbindt mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het voorlichten van haar bijna 58.000 leden, maar ook niet-leden, om de klim- en bergsportactiviteiten op een veilige manier te beoefenen en te beleven, is een van de belangrijkste taken van de NKBV. Daarnaast is de NKBV bezig met de ontwikkeling van de sport en actief als sportklimbond.

Over Bouldercentrum Delfts Bleau

De naam van Bouldercentrum Delfts Bleau is afgeleid van Fontainebleau, het bouldermekka van de wereld. Bij Delfts Bleau is iedereen welkom om te boulderen: beginners of topboulderaars jong of oud. Delfts Bleau is gevestigd in de Kabelfabriek aan de Schieweg 15 te Delft.

Noot voor redacties:

Noot voor de pers,