Cultuurbedrijf voortvarend van start


Het Cultuurbedrijf werkt sinds 1 januari als zelfstandige stichting. Veel zaken lopen goed, andere worden voortvarend opgepakt en weer andere vragen aandacht. Om het Cultuurbedrijf in staat te stellen een goede start te maken, vraagt het college de gemeenteraad toestemming om een lening aan
het Cultuurbedrijf te verstrekken. De gemeenteraad neemt daar op 29 juni 2015 een besluit over.

Positieve ontwikkelingen

Het Cultuurbedrijf is nog maar net van start. Ze pakt de nieuwe programmering voortvarend op. Afgelopen donderdag is het nieuwe theateraanbod gepresenteerd. Het nieuwe aanbod kent meer bekende namen dan het huidige. De resultaten hiervan zullen in de tweede helft van 2015 duidelijk worden.

Cultuurbedrijf lijkt afspraken na te komen

De eerste kwartaalrapportage is binnen. Deze zegt nog niet veel over de resultaten op jaarbasis omdat de meeste omzet in kwartaal 2 en 3 wordt gemaakt. De eerste indruk is wel dat de opdrachten van de gemeente aan het Cultuurbedrijf kunnen worden gehaald zoals afgesproken. In het huidige
theaterseizoen zijn de resultaten van het theater minder dan voorzien en dat werkt door op de exploitatie van het Cultuurbedrijf. Voor het grootste deel is daar al op geanticipeerd.

Ook gaat er een analyse naar de raad over de resultaten in 2014, zodat er later een goede vergelijking is tussen de oude en de nieuwe situatie. Zo blijkt dat Talent-ontwikkeling en het Museum Schokland zich in 2014 boven verwachting positief hebben ontwikkeld.

Lening

Het Cultuurbedrijf start met geld en inventaris dat afkomstig is van twee partijen: de gemeente en Stichting Theater 't Voorhuys. Hiervoor is een beginbalans opgesteld waarin alle middelen en materialen die worden overgenomen zijn verwerkt.

Het theater heeft geld apart gezet voor het onderhoud van het gebouw. Omdat de gemeente het gebouw gaat onderhouden, is het logisch dat de gemeente dat geld terug krijgt. Het college stelt de raad voor die terugbetaling in vijf jaar te laten doen, zodat het Cultuurbedrijf financieel een goede
start kan maken en niet nu ineens een groot bedrag aan de gemeente moet betalen. Een soortgelijke terugbetalingsregeling geldt ook voor de betaling van een softwarepakket dat de gemeente voor het Muzisch Centrum gekocht heeft en overdraagt aan het Cultuurbedrijf.

Symbolische overdracht kunstwerken

Binnenkort zal het college nog besluiten over het overdragen van de kunstwerken van de Kunstuitleen voor een symbolisch bedrag van EUR 1,- naar het Cultuurbedrijf. Op de waarde van de kunstwerken vestigt de gemeente een pandrecht. Daarnaast wordt binnenkort de inventaris overgedragen, worden
de huurcontracten definitief en zal de collectie Museum Schokland in bruikleen en beheer worden gegeven. Daarna zijn alle opstart-werkzaamheden vanuit de gemeente klaar.

Veel energie

Wethouder Poppe zegt: "Voor en achter de schermen is er hard gewerkt om gestalte te geven aan het Cultuurbedrijf. De start is nog maar recent maar ik zie dat er veel energie in en uit de stichting komt."