Working paper: Continue betrokkenheid bij audit team maakt forensisch specialist minder kritisch

Accountancystudenten in gesprek met Amerikaanse profs Stephen Asare en Arnie Wright

Voor het detecteren van fraude is de samenwerking tussen accountants en forensisch specialisten van groot belang. Maar wat is het beste moment om de forensisch accountant erbij te halen? Doe je dat vroeg dan kan dit de blik van de specialist verbreden en wordt `confirmation bias' (alleen open staan voor bevestiging van wat men al dacht) geminimaliseerd. Gevaar van die vroege betrokkenheid van de forensisch accountant is wel dat hij teveel meegaat in het programma en de conclusies van het audit team.

De professoren Stephen Asare (University of Florida) en Arnie Wright (Northeastern University) deden een experiment met 52 forensisch specialisten om te onderzoeken op welk moment die het beste kunnen worden ingezet. De voorlopige conclusies van hun working paper `The timing of collaboration between external auditors and forensic specialists': Het betrekken van forensisch specialisten in de planningsfase leidt tot een effectiever assessment van frauderisico. Als de specialist echter langdurig bij het audit team betrokken blijft kan hij op den duur minder kritisch worden. De auteurs verkiezen dan ook een doelgerichte inzet van forensisch accountants boven hun continue lidmaatschap van het audit team.

Op 8 mei gingen Asare en Wright hierover in gesprek met accountancystudenten die het Onderzoeksvak Auditing volgen. De sessie werd begeleid door docenten Joost van Buuren en Herman van Brenk.

Joost van Buuren, Stephen Asare en Arnie Wright