Nederland ICT organiseert ICT Haalbaarheidstoets voor het ministerie..


28 mei 2015

Op vrijdag 12 juni 2015 organiseert Nederland ICT in samenwerking met de NIDV voor het ministerie van Defensie een ICT Haalbaarheidstoets Doorontwikkeling IT.

Aanleiding

Het ministerie van Defensie wil, aansluitend op de door Defensie ontwikkelde visie `let's make IT happen!', de verdere ontwikkeling van haar IT in samenwerking met de markt realiseren en beheren. De CIO heeft daartoe een High Level Ontwerp document opgesteld dat richting geeft aan de blijvende
ontwikkeling. Daarbij maakt Defensie een aantal keuzen ten aanzien van de gewenste samenwerking met de markt. Een en ander is beschreven in het bijgevoegde document 'Samenvatting High Level Ontwerp'. Defensie wil deze strategische keuzen graag toetsen op haalbaarheid bij de markt voordat zij
een eerste aanbesteding binnen deze vernieuwde kaders doet. Het ministerie van Defensie, in het bijzonder de programmaorganisatie Vernieuwing, wil de haalbaarheid laten toetsen middels een ICT Haalbaarheidstoets.

Vragen aan de markt

Het ministerie van Defensie wil in de ICT Haalbaarheidstoets op 12 juni de volgende vragen stellen:

1. Is het voorgestelde samenwerkingsmodel werkbaar en toekomstvast? Welke risico's ziet de markt en welke verbetering van het model is mogelijk?

Uitgaande van de beschreven karakteristieken:

a. De samenwerking betreft nieuwe IT en verschilt voor hoog en laag gerubriceerde informatie enerzijds en statische en ontplooide IT anderzijds (zie figuur 1 in 'Samenvatting High Level Ontwerp');
b. De samenwerking betreft meerdere partijen na selectie op verschillende momenten voor afgebakende services (zie figuur 5 in 'Samenvatting High Level Ontwerp');
c. Defensie houdt zelf de regie- en integratiefunctie, maar laat zich hierbij wel door een strategische partner ondersteunen (zie figuren 2 en 3 in 'Samenvatting High Level Ontwerp').

2. Kan Defensie in dit samenwerkingsmodel haar regierol zodanig invullen dat zij de expertise van de marktpartijen (leveranciers) optimaal benut? Welke risico's ziet de markt en hoe kan de regierol van Defensie worden versterkt?

Met de genoemde uitgangspunten:

a. Er worden leveranciers ingezet voor de verschillende onderdelen;
b. Personeel van Defensie vervult zowel onder aansturing van Defensie zelf als van marktpartijen een rol in het beheer;
c. De incrementele aanpak in de doorontwikkeling;
d. Het onderscheid tussen continuteit en innovatie in de opdrachtverstrekking;
e. De rijksbreed voorgeschreven kaders zoals de Enterprise Architectuur Rijk en Project Portfolio Management.

3. Kan Defensie binnen het samenwerkingsmodel tot voor Defensie en marktpartijen passende sturing komen o.a. door risicoverdeling, prijsafspraken en contracten?

Waarbij Defensie streeft naar:

a. Selectie van marktpartijen voor afgebakende onderdelen op basis van prijs/prestatie, 'cultural fit' en perspectief voor medewerkers;
b. De afgebakende onderdelen zijn voldoende groot en marktconform en kennen een gefaseerd migratiepad;
c. Een externe partij investeert in de nieuwe IT-infrastructuur en neemt dat op in de tarieven voor dienstverlening;
d. De samenwerkingsovereenkomst(en) kennen voldoende flexibiliteit t.b.v. toekomstige uitbreiding en/of innovatie;
e. Defensie onderscheidt continuteit en innovatie in de contracten en budgetten;
f. Defensie houdt zelf de overall regie, maar kan afgebakende delen van Ontwikkelen en Beheren als resultaat-opdracht aan marktpartijen gunnen.

Doelgroep

De beoogde deelnemer per organisatie is een expert m.b.t. beproefde samenwerkingsmodellen en contractvormen tussen overheid en bedrijfsleven. Hij of zij is bij voorkeur al wat langer bekend met (het IT landschap bij) het ministerie van Defensie. Wij denken hierbij aan de functies executive
contractmanagers, executive business development managers, vice presidents Defensie, (voormalig Defensie-) programmamanagers. Voor deze ICT Haalbaarheidstoets is Nederland ICT uitdrukkelijk niet op zoek naar accountmanagers of account executives. Voor een goede uitvoering van de
Haalbaarheidstoets is het van belang dat de aangemelde personen zich hebben voorbereid op de vragen en het document 'Samenvatting High Level Ontwerp' hebben gelezen. Daarnaast dienen zij de benodigde informatie uit hun eigen organisatie te hebben opgehaald en te beschikken over de gevraagde
expertise, zodat de deelnemers kritisch, open en inhoudelijk kunnen discussi*ren over het voornemen van Defensie m.b.t. samenwerking met de markt.

Diegene kan met mandaat namens zijn organisatie(s) spreken en is beschikbaar voor een dagdeel voorbereiding, **n dagdeel workshop en de review van de conceptrapportage (19 juni). Per organisatie kan **n deelnemer worden aangemeld.

Er kunnen ongeveer 20 marktpartijen deelnemen. Bij eventuele overinschrijving worden vervolgsessies gepland.

Let op: vanwege de verwachte overschrijving worden no shows niet op prijs gesteld. Eenmaal aangemeld betekent ook dat de deelnemer wordt verwacht aanwezig te zijn en een actieve bijdrage te leveren tijdens de workshop.

Datum en locatie

De ICT Haalbaarheidstoets vindt plaats op vrijdag 12 juni in Utrecht. Het programma ziet er als volgt uit:

12.15 tot 13:00 uur Inloop met broodjes (gaarne apart voor aanmelden i.v.m. bestelling)

13:00 tot 17:00 uur Interactieve workshop op basis van bovenstaande vragen onder leiding van Nederland ICT.

17:00 tot 18:00 uur Borrel.

Aanmelden

Genteresseerde bedrijven kunnen zich tot en met donderdag 4 juni 17.00 uur via e-mail aanmelden voor de workshop bij Floor Lekkerkerker van Nederland ICT.

Bij aanmelding het verzoek om de naam en functie te vermelden van degene die namens uw organisatie daadwerkelijk deelneemt aan de workshop.

Op 8 juni krijgen de aangemelde bedrijven bevestiging van deelname. De definitieve rapportage van de ICT Haalbaarheidstoets zal door Nederland ICT worden gepubliceerd zodat alle genteresseerden er kennis van kunnen nemen.







Trefwoorden bij dit artikel

ICT Haalbaarheidstoets