Natuur en Milieufederatie Utrecht start Campagne Duurzame Boeren

PERSBERICHT

Natuur en Milieufederatie Utrecht start Campagne Duurzame Boeren

Utrecht 28 mei 2015; Vandaag op donderdag 28 mei lanceert de Natuur en Milieu Federatie Utrecht (NMU) de Campagne Duurzame Boeren. In deze campagne gaat de organisatie samen met boeren en burgers de komende maanden op zoek naar de meest duurzame initiatieven in de landbouw met als doel deze te stimuleren. Tijdens de lancering van de campagne zijn boeren, burgers en studenten uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over duurzame kansen en de huidige problemen in de landbouw. In die middag presenteren twee boerinnen er hun nieuwste innovatie en geeft een kok een kookworkshop met duurzame streekprodukten. Boerin Djuke van der Maat van boerderij Nieuw Slagmaat is uitgeroepen tot de meest innovatieve boerin van Europa en zal een presentatie geven over natuurlijke plaagbestrijding en milieukeur. Tijdens en na de workshop kan iedereen de streekgerechten proeven. De lancering vindt plaats op 28 mei vanaf 13.30 uur op de Daktuin (dak van de Heidelberglaan 3) van de Uithof in Utrecht. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.duurzameboeren.nl

Verduurzamen van de landbouw

De landbouw is een belangrijke bedrijfstak. Boeren produceren voedsel en onderhouden het landschap. Als grootste grondgebruiker in Utrecht heeft de moderne landbouw ook een grote impact op de Utrechtse natuur en de leefomgeving van mensen. Te denken is aan vermesting en de afname van biodiversiteit. In de campagne gaat de NMU samen met boeren en burgers op zoek naar oplossingen hiervoor. De NMU gaat op zoek naar de meest duurzame initiatieven in de landbouw met als doel deze innovaties te versnellen en andere boeren te inspireren. Daarnaast organiseert de federatie bijeenkomsten en promoot zij duurzame streekproducten om de kloof tussen boeren en burgers te verkleinen.

De NMU droomt van een agrarische sector die zo min mogelijk schadelijke stoffen uitstoot, te midden van een aantrekkelijk en soortenrijk landschap. In deze campagne richt de organisatie zich op de drie grootste landbouwsectoren in Utrecht: melkveehouderij, fruitteelt en intensieve veehouderij. Aan de hand van de volgende thema’s gaan we op zoek naar duurzame innovaties en initiatieven:

▪ Natuur op het platteland

▪ Energie en klimaat

▪ Mest, bodem en water

▪ De relatie tussen producent en consument

▪ Schaalvergroting

Tip een duurzame boer

Voor de campagne is de NMU op zoek naar boeren die zich inzetten voor zich inzetten voor een grotere soortenrijkdom van dieren en planten op hun terrein, werken aan een beter klimaat of energiebesparing of zich inzetten voor een mooier landschap etc. Ken of ben jij zo’n duurzame boer? Meld je dan nu aan op www.duurzameboeren.nl en deel je kennis en ervaringen met anderen.

PROGRAMMA

13.00 uur Inloop

13.30 uur Welkom door Robbert Maas, initiatiefnemer van de Daktuin

13.35 uur Joris Hogenboom, directeur van de NMU vertelt over de nieuwe campagne Duurzame Boeren

13.45 uur Presentatie van Djûke van der Maat vertelt over natuurlijke plaagbestrijding in de fruitteelt

13.55 uur Korte discussie over stelling “Gif spuiten is achterhaald”

14.00 uur Miranda van Leeuwen vertelt over een innovatief educatieprogramma op haar boerderij

14.10 uur Korte discussie over stelling “Kinderen en burgers dienen betrokken te worden op boerderij”

14.15 uur Gedeputeerde Bart Krol geeft een reactie over de presentaties en campagne

14.25 uur Slotwoord van Joris Hogenboom en start van de kookworkshop en proeverij

Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU)

De NMU werkt aan een mooie en duurzame provincie Utrecht: een provincie met een mooi landschap, een rijke natuur en een schoon milieu. Een provincie waar we duurzaam wonen en werken, zodat de bewoners en ook mensen later en elders van een gezonde leefomgeving kunnen genieten. De NMU geeft in de Provincie Utrecht een krachtige stem aan de kwetsbare waarden van natuur, milieu en landschap. Zij werkt samen met overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bewoners aan natuur- en milieuvriendelijke oplossingen. De NMU ontwikkelt vernieuwende initiatieven en stimuleert de uitvoering daarvan door partijen te verbinden. Lees hier meer over de NMU.

Noot voor de redactie,