Verdere afbouw LTV-limiet na 2018 onnodig en schadelijk

Brancheorganisatie VBO Makelaar betreurt het advies van het Financieel Stabiliteitscomite aan het kabinet om na 2018 de limiet van de Loan-to-Value (LTV) verder te verlagen na 90%. Dit advies is niet in het belang van de consument en de woningmarkt. Veel woonconsumenten, en zeker starters, zullen zich voor de aankoop van een woning en de kosten koper dan via een consumptief krediet veel verder in de schulden moet steken. Gelukkig pleit het CPB in haar advies er juist voor om de limiet niet verder te verlagen. Zij vinden de voordelen van de financiele stabiliteit niet opwegen tegen de aanzienlijke kosten voor de woningmarkt.

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: "Het door dit kabinet gevoerde hypotheekbeleid heeft de risico's voor woningbezitters al aanzienlijk verkleind. De annuitaire hypotheek met 100% verplichte aflossing zorgt er reeds voor dat woningeigenaren na ongeveer 5 jaar op die 90% LTV zitten. Daarnaast heeft de beperking van de hypotheekrenteaftrek ook een gedragsverandering bij woonconsumenten teweeg gebracht. Zij steken zich al niet langer excessief in de schulden en sparen een startbedrag."

Huurmarkt geen alternatief

Woonconsumenten die door deze maatregelen niet op de koopmarkt terecht kunnen, zijn dan aangewezen op de huurmarkt. Maar daar is het aanbod aan vrije sector huurwoningen ruim onvoldoende en ook te duur. Met de huidige hypotheekrente is een koopwoning goedkoper dan een huurwoning. Ook in de sociale huursector zijn de mogelijkheden beperkt vanwege de gestelde inkomenseisen.

Hans van der Ploeg: "Dit soort berichten en keuzes kan opnieuw veel onrust bij consumenten op de woningmarkt veroorzaken. Juist nu de woningmarkt bezig is met voorzichtig herstel, er weer consumentenvertrouwen is en kopers weer een besluit durven nemen."

De Kamer zal vandaag beide rapporten ontvangen en ongetwijfeld zullen daar de nodige debatten over worden gevoerd. VBO Makelaar zal dit uiteraard zo goed als mogelijk monitoren en het standpunt van VBO Makelaar overbrengen bij leden van de Tweede Kamer.

VBO Makelaar

VBO Makelaar is een brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs. Met ruim 1.000 leden is VBO Makelaar in geheel Nederland vertegenwoordigd. VBO Makelaar heeft naast een sectie Wonen, ook een aparte sectie Huur/Verhuur en secties Bedrijfsmatig en Agrarisch Vastgoed.