Nota lokale heffingen naar de raad

Op dinsdag 19 mei heeft het college ingestemd met de Nota lokale heffingen. In elke raadsperiode wordt een dergelijke nota aangeboden aan de raad. Hierin worden alle gemeentelijke belastingen besproken en worden voorstellen gedaan waar in de komende jaren aan gewerkt zal worden.

Per belastingsoort worden de belangrijkste ontwikkelingen aangegeven en ook de financien, zoals de kostendekkendheid, komen aan bod. Het college stelt de raad voor om een aantal concrete acties uit te gaan voeren de komende jaren. Een aantal voorgestelde maatregelen worden hieronder aangegeven.

Tarieven afvalstoffenheffing en rioolheffing

Zo stelt het college voor om in 2017 het inzamelings- en tariefsysteem van de afvalstoffenheffing herzien. Het doel is en blijft om milieubewuster met afvalscheiding om te gaan. In 2017 hebben we een paar jaar ervaring opgedaan met de gescheiden inzameling van onder andere oud papier en kunststof verpakkingsmateriaal. Deze ervaringen worden betrokken bij het nieuwe voorstel. Ook het heffings-en tariefsysteem van de rioolheffing wordt dan tegen het licht gehouden.

Hondenbelasting

De aanleg en het onderhoud van hondentoiletten en andere voorzieningen voor honden worden betaald uit de opbrengsten van de hondenbelasting. Mocht er gekozen worden om de hondenbelasting af te gaan schaffen, moet er zorgvuldig gekeken worden of de voorzieningen voor honden gehandhaafd kunnen blijven. Het college stelt voor om in 2016, samen met de inwoners, na te gaan denken over het beleid ten aanzien van hondenpoep, - toiletten, overlast aanpakken en het systeem van hondenbelasting als element daarin.

Reclamebelasting

Voor wat betreft de reclamebelasting stelt het college een tweetal acties voor: allereerst wordt samen met de ondernemers de gebiedsafbakening van het belastinggebied in het centrum tegen het licht gehouden. Daarnaast heeft de raad in april een motie aangenomen waarin is gevraagd om vrijstelling van deze belasting te verlenen wanneer in etalages van leegstaande panden culturele, maatschappelijke of onderwijs gerelateerde instellingen, hun leden openbare aankondigingen doen. Om dit ongewenste effect van het huidige systeem te repareren zal dit bij de vaststelling van de verordening reclamebelasting 2016 aangepast worden.

Precariobelasting

In de Nota lokale heffingen wordt ook ingegaan op belastingen die wij als gemeente (nog) niet heffen. Een van die belastingsoorten is precariobelasting. Daar waar kabels en leidingen worden aangelegd, maakt de gemeente wel kosten, bijvoorbeeld voor het in kaart brengen waar precies de kabels liggen, maar kunnen die kosten niet worden doorgerekend. Steeds meer gemeenten besluiten daarom om belasting te heffen op kabels en leidingen. Om hier tijdig op in te kunnen spelen wordt voorgesteld om in ieder geval in 2015/2016 een onderzoek te gaan doen naar de mogelijke inkomsten van deze belasting. Vervolgens kan de discussie gevoerd worden over het wel of niet invoeren hiervan.

De Nota lokale heffingen wordt voor advies voorgelegd aan de commissie ABZM en eind juni ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.