Zekerheid voor huurders en perspectief voor kopers

Zekerheid voor huurders en perspectief voor kopers

door Jacques Monasch op 28 mei 2015

Huurders van sociale huurwoningen en mensen die een huis willen kopen hebben zekerheid en perspectief nodig. Zekerheid dat zij de huur kunnen blijven betalen en perspectief op het kopen van een huis. Ook met een kleine portemonnee. Twee berichten in de media zorgden deze week voor opschudding, zowel in de huur- als in de koopsector. Maar ik zeg: laat de huurder en de potentiele koper met rust. Er is genoeg hervormd, de woningmarkt doet het steeds beter. Laten we dat niet verstoren.

Deze week werd duidelijk dat meer mensen gebruik maken van de huurtoeslag dan verwacht, waardoor er een tekort van 250 miljoen euro is ontstaan op de begroting van minister Blok (Wonen). Ik heb de minister laten weten dat de PvdA het niet zal accepteren als dit leidt tot een bezuiniging op de huurtoeslag. Dat is wat ons betreft geen begaanbare weg. Het feit dat zoveel meer mensen dan verwacht gebruik maken van de huurtoeslag, geeft maar aan hoe hard deze nodig is. Huurders met een kleine beurs moeten we blijven ontzien, het is voor velen nu al zo lastig om rond te komen.

Ook bereikte ons het bericht dat het Financieel Stabliliteitscomite (FSC) onder leiding van Klaas Knot voorstelt om het maximaal te lenen hypotheekbedrag te verlagen naar 90 procent van de waarde van het huis. Dit zou kopers en de woningmarkt beter beschermen in het geval van een volgende crisis, aldus de FSC. De PvdA vindt het een bijzonder slecht idee. Kopers zijn in de nieuwe hypotheekregels al verplicht om het bedrag in dertig jaar af te lossen. Dat biedt meer dan voldoende zekerheid voor zowel kredietverleners als voor de kopers. Het is daarom overbodig de normen voor het maximaal te belenen bedrag te verlagen.

Strengere normen zijn ook slecht voor de bouw en de doorstroming op de woningmarkt. Mensen die een huis willen kopen, en al die mensen die hun brood verdienen in de bouw, hebben behoefte aan rust en zekerheid. Dit soort voorstellen draagt daar niet aan bij, want het zou betekenen dat mensen 10% van de waarde van het huis plus alle bijkomende kosten als courtage, kosten koper en een eventuele verbouwing allemaal zelf zouden moeten betalen. Dat loopt makkelijk in de tienduizenden euro's. Voor sommige geluksvogels zal dit geen probleem zijn, maar voor mensen met een kleinere portemonnee ondermijnt dit iedere kans op een koopwoning. Juist voor die groep moet er perspectief zijn om ooit de stap te maken van een huurwoning naar een eigen huis. Met dit voorstel zou die droom aan diggelen worden geschoten. Dat wil de PvdA niet laten gebeuren.