Burgemeester Van der Laan hanteert de veilinghamer in Cafe Schiller

Wat: Grootse kunstveiling ten behoeve van de reparaties van de schilderijen van Cafe Schiller

Wie: Niemand minder dan burgemeester Van der Laan zal de veiling leiden

Waar: Cafe Schiller, Rembrandtplein 24a

Wanneer: 30 mei om, 16.00. Inloop vanaf 14.00

Het monumentale art deco-cafe Schiller is een verborgen parel aan het Rembrandtplein, en favoriet van heel veel Amsterdammers. Al meer dan 80 jaar wordt deze bijzondere horecagelegenheid opgeluisterd met schilderijen van oprichter Frits Schiller (1886-1971)

Deze opvallende, kleurrijke doeken waren hard toe aan een opknapbeurt; in september vorig jaar gingen ze voor schoonmaak en onderhoud naar de restaurateur. Een kaal en kunstloos Cafe Schiller was voor ons echter geen optie. Daarom vroegen we tien bekende en minder bekende kunstenaars - de meesten van hen vaste gasten of (ex-)werknemers van het cafe- een werk te maken dat we tijdens de afwezigheid van onze eigen schilderijen in het cafe tentoon konden stellen. Sinds september vorig jaar hangt er werk van bijvoorbeeld fotograaf Bob Bronshof, mode-illustrator Piet Paris en schilder Dirck Nab.

Op 30 mei verwelkomen we de piekfijn gerestaureerde doeken van Frits Schiller terug in de zaak. De vervangende kunstwerken zullen dan geveild worden. 25 procent van de opbrengsten gaat naar de reparaties, de rest naar de makers zelf.

Als veilingmeester hebben we niet de minste bereid gevonden: Burgemeester Van der Laan, zal samen met eigenaresse Florien Kleine Snuverink de veilinghamer hanteren.

Bijgesloten meer informatie over de tien artiesten en hun werk.

We hopen we u in groten getale te mogen verwelkomen!

Met een hartelijke groet,

Florien Kleine Snuverink, eigenaresse Cafe Schiller

Kunstenaars:

Victor de Bie, afgestudeerd fashion design, 2001, Rietveld. Naast kunstenaar werkt hij veel in de mode met oa Jan Taminiau

Bob Bronshof, fotograaf van veel Nederlandse artiesten. Hij heeft een foto ter beschikking gesteld van een reis door het Amerika van Bruce Springsteen Cesium. Werkt bij Schiller. Afgestudeerd Rietveld op geluid. Net terug van een zeer succesvolle artist in residence in Japan.

Merel de Haan. Maakt tekeningen over de overgave en de dynamiek van het maken. (Moeilijk), vooral beweeglijke vrouwenlichamen, schaamteloos en actief.

Elise van Iterson, oud kok van Schiller, afgestudeerd Rietveld. Maakt illustraties voor onder ander NRC, VN en Hollands Maandblad. Ook maakt ze radio bij Red Light Radio.

Otto Kaan. Duo, bestaat uit het duo Berend Otto, afgestudeerd Rietveld en Guus Kaandorp, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Werken veel samen met Foam.

Stephane Kaas. Eigenlijk documentairemaker en werkzaam voor het satirische magazine 'de Speld'. Hij heeft een fotoserie gemaakt over Congolese mensen in Antwerpen.

Judith en Dirck Nab. Vader en dochter. Judith maakt een kunstwerk in een toonkastje van Schiller. Ze is momenteel bezig met een project over de denkwijze van kinderen tegenover of naast de denkwijzen van wetenschappers. De installatie hiervan is dit jaar te zien in het Kroeller Mueller.

Dirck, haar vader, is schilder, tekenaar en graficus. Tekeningen, schetsboek en houtsnedes zijn aangekocht door het Rijksmuseum en het Henriette Polakmuseum in Zuthpen.

Piet Paris. Nederlands bekendste mode-illustrator. In 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Zijn werk wordt al 25 jaar gebruikt in zeer befaamde, nationale en internationale kranten en tijdschriften.

Uitnodiging:

Beste Vrienden,

Op 30 mei zal de veiling van de eeuw plaatsvinden in Cafe Schiller.

Na honderd jaar waren de schilderijen van onze stamvader Frits Schiller wel toe aan een opknapbeurt. En na een logeerpartij van negen maanden bij Suzanne van der Ploeg komen ze zaterdag 30 mei weer terug.

In plaats van onze ''huiskunst' hebben de afgelopen maanden elf betrokken kunstenaars hun schitterende werk geetaleerd in ons cafe.

30 mei kunt u hun kunst bemachtigen!

14.00 uur tot 16.00 uur kunt u zich inschrijven.

16.00 uur start van de veiling door veilingmeester Eberhard van der laan.

Na afloop van de veiling onthullen we de opgekalefaterde doeken van Frits Schiller.

Als u 30 mei niet aanwezig kan zijn, kunt u ook nu al schriftelijk uw bieding mailen naar info@cafeschiller.nl.