5 JAAR DIERDONORCODICIL: GEVIERD SUCCES


Faculteit Diergeneeskunde roept op tot meer donaties aan onderwijs

UTRECHT, 20150530 -- Dankzij het Dierdonorcodicil zijn veel minder proefdieren nodig voor onderwijs. Het initiatief, 5 jaar geleden opgestart door Stichting Proefdiervrij in samenwerking met de Universiteit Utrecht, blijkt een groot succes. Het afgelopen jaar zijn er door het Dierdonorcodicil tenminste 50 proefdieren (honden en katten) gered. Om de faculteit Diergeneeskunde van de UU nog beter te kunnen voorzien van dieren, wordt het project in april uitgebreid naar Oost-Nederland. De Universiteit merkt een toenemende vraag naar praktijkoefening binnen de diergeneeskunde.

In 2010 is het Dierdonorcodocil in het leven geroepen door Proefdiervrij en de Universiteit van Utrecht. In vijf jaar tijd is het project uitgegroeid naar maar liefst 50 aangesloten dierenklinieken in Utrecht en omgeving. Via deze dierenklinieken kunnen mensen hun overleden huisdier doneren aan het onderwijs voor studenten van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Gewenste uitbreiding

Vanaf Juni wordt het Dierdonorcodicil project uitgebreid richting Oost-Nederland, omgeving Deventer, om studenten van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, beter te kunnen voorzien van overleden huisdieren voor praktische vaardigheden. Dit gebeurt in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren, die het vervoer van de dieren naar Utrecht verzorgt. Dierenklinieken uit Oost-Nederland kunnen met de Universiteit Utrecht of Proefdiervrij contact opnemen als zij zich willen aansluiten bij het project. Marja Zuidgeest, directeur Proefdiervrij: “Ik ben bijzonder verheugd dat de uitbreiding toekomstige dierenartsen de kans geeft om praktische vaardigheden nog intensiever te oefenen. Door je geliefde huisdier na overlijden ter beschikking van de wetenschap te stellen redt zijn dood ook het leven van proefdier dat anders speciaal voor deze doeleinden gefokt en gedood zou worden”.

Meer ruimte voor praktijk

Bij de Universiteit is een stijgende behoefte aan overleden huisdieren. Dr. Claudia Wolschrijn, Universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. “Bij de opleidingen binnen de Diergeneeskunde merken wij een sterke verschuiving van theoretische skills naar meer ruimte voor het opdoen van praktische vaardigheden. Het bestuderen van een dierenlichaam is van belang voor het ontlenen van zekerheden bij diagnoses en de redeneringen die hier uit volgen. Basiscomponenten blijven van belang, maar de doorontwikkeling van de zogeheten ‘SkillsLabs’ - ruimtes voor vaardighedenonderwijs - essentieel. Je kunt niet zomaar een dier opereren; je moet eerst weten hoe een dierenlichaam in elkaar zit en de anatomie onder de knie hebben.”

Klik hier voor meer informatie over het initiatief en hier voor een lijst van de reeds aangesloten dierenartsen.

Over Stichting Proefdiervrij

Stichting Proefdiervrij zet zich in voor een toekomst zonder proefdieren. Proefdiervrije technieken bestaan en er komen er steeds meer. Stichting Proefdiervrij helpt wetenschappers, ondernemers en de overheid bij de ontwikkeling van die nieuwe technieken. Door voorlichting te geven, partnerschappen aan te gaan en samen over proefdiervrije oplossingen na te denken. Ga voor meer informatie naar www.proefdiervrij.nl.





Proefdiervrij