De Week van Michel: Volop aan de bak

31 mei 2015

Over je druk maken waar het in de stad echt over gaat en o.a. mij ingezet voor een mooi nieuw plein rond de Nieuwe Kerk. De enige echte Haagse toren!

Maandag 2e Pinksterdag

Wij slapen uit in Londen.

Gisteravond zijn Desiree en ik naar een legendarisch concert geweest in de Royal Albert Hall: het jubileumconcert van Guus Meeuwis. De eerste Nederlander die in deze prachtige concertzaal heeft opgetreden.

Dinsdag

In de ochtend breng in een bezoek aan de Commissie Loosduinen.

Afgelopen periode heeft het CDA heel veel suggesties gekregen voor namen die aan fietspaden in Loosduinen kunnen worden gegeven en deze lijst overhandig ik aan de voorzitter.

In ruil krijg in het hun jaarplan.

We bepraten daarna nog wat lopende zaken zoals de visie Loosduinse Vaart, bestemmingsplan Kijkduin en de stand van zaken voor Ockenburgh.

Vandaag hebben we een lange fractievergadering.

Er staat dan ook veel op het programma. Zoals de verantwoording van de jaarrekening 2014. Waar is ons geld in Den Haag allemaal aan besteed en is dit volgens afspraak gegaan?

Woensdag

In de Commissie samenleving bespreken we het Kerkplein.

De ruimte rond de Grote Kerk met de onmogelijke keien om over heen te lopen of te fietsen, maar wel met een zee van mogelijkheden.

In mijn pleidooi ga ik in op de situatie van de afgelopen jaren, namelijk dat de ondernemers daar geconfronteerd zijn met diverse afsluitingen elders in de stad, waar zij de dupe van werden.

Samen met de onmogelijke keien vormt dit dus alle reden om aandacht te geven aan dit gebied.

Aan de hand van gesprekken heeft de gemeente een schetsontwerp gemaakt. Dit is niet tot ieders tevredenheid, maar je moet toch ergens beginnen.

Ik roep de wethouder op om vooral met bewoners en ondernemers verder te praten om er een mooi en breed gedragen plan van te maken.

Wat het CDA betreft met voldoende ruimte voor een terras en mogelijkheden voor buitenoptredens. In dat kader roep ik de wethouder op om, net als op de Grote markt en straks op het Spuiplein, aansluitingen te maken voor krachtstroom.

Tevens vraag ik aandacht voor het monument voor de Prinses Irene Brigade, dat geplaatst is aan de gevel van de Grote Kerk en dat goed moet worden ingepast.

Dat monument mag wat het CDA betreft een nog prominentere plek krijgen in het definitieve plan.

De agenda zit helaas weer boordevol waardoor er belangrijke agendapunten wederom doorgeschoven moeten worden...

In de avond vergader ik vrolijk verder in de Commissie Ruimte over het programma voor de duurzaamheidssubsidies in 2015.

Hiervoor is eigenlijk geen raadsvoorstel gekomen, maar de wethouder heeft niet stil gezeten en is met tal van initiatieven alvast aan de slag gegaan.

Prima natuurlijk maar zo verliezen we sturing en controle op het vele geld dat aan duurzaamheidssubsidies wordt uitgegeven.

Zo vinden we als CDA dat de duurzaamheidssubsidies in het vervolg zouden moeten worden omgezet in duurzaamheidsleningen.

Het blijkt namelijk dat mensen die gebruik maken van deze subsidies, vroeg of laat toch wel aan de slag zouden zijn gegaan met verduurzaming van hun woning.

Een duurzaamheidslening is ook beschikbaar voor mensen die niet zoveel te besteden hebben en op die manier toch hun energierekening naar beneden kunnen krijgen.

Den Haag gaat er mee aan de slag en de verwachting is dat hierover na de zomer meer informatie komt.

Samen met andere partijen roep ik de wethouder op om zijn verdere programma, voor de jaren 2016 en verder, als Raadsvoorstel in te dienen zodat we meer sturing en grip krijgen op waar ons geld naar toe gaat.

Bij de behandeling van het jaarverslag van het Huurteam, dat ingeschakeld kan worden bij mistanden bij woning- en kamerverhuur, heb ik complimenten gegeven aan het team. Zij doen goed werk voor huurders die minder mondig zijn tegenover huisjesmelkers.

Daarnaast heb ik aandacht gevraagd voor adviezen aan expats en studenten.

Uit klachten die bij het CDA binnenkomen, blijkt dat het Huurteam door deze groep huurder namelijk moeilijk te vinden is. Dat kan natuurlijk niet in de Internationale stad van Vrede en Recht.

Wordt dus vervolgd.

Donderdag

Overdag veel overleg en administratief werk.

In de namiddag moet ik even langs de tandarts voor een nieuwe kroon.

In de avond behandelen we in de Commissie Ruimte het bestemmingsplan Wijnhaven en Spuiplein.

Voor dit projectdocument hebben we eerder al akkoord gegeven aan een programma voor studentenwoningen, Universiteit van Leiden, commerciele ruimtes, en een cultuur- en onderwijshuisvesting voor o.a. het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.

Om dit planologisch in te passen in het gebied, bespreken we nu het bestemmingsplan.

Dit is ruim voordat het definitieve ontwerp klaar is, maar op deze manier zetten we wel alvast de ruimtelijke kaders vast waarbinnen het plan moet blijven.

Juist omdat we daarmee nu in een vroeg stadium bezig zijn, is er volop de gelegenheid om het bestemmingsplan te bespreken, om bezwaarschiften tijdig en met volle aandacht te behandelen en om rechters de gelegenheid te geven om eventueel aangevochten bezwaarschiften op een ordelijke manier af

te handelen. Zo kunnen zienswijzen en uitspraken van een rechter, zonder al te veel moeite of vertraging, nog goed in het plan worden verwerkt.

De oppositie hamert vooral op het projectdocument en ziet haar kans om daar een vergrootglas op te leggen. Dat het besluit daarover al lang genomen is, mag deze pret voor hen kennelijk niet drukken.

De bezwaren die de oppositie tegen het bestemmingsplan heeft, zijn of niet aan de orde of snijden onvoldoende hout. Met argumenten krijgt de oppositie het bestemmingsplan niet van de tafel of uitgesteld (alsof ze later wel akkoord zouden gaan...??) en dus komt de politieke truc uit de hoge

hoed om tegen middernacht een hoofdelijke stemming aan te vragen.

De CU herhaalt het pleidooi van de coalitie dat dit zinloos is en dat we beter goed kunnen samenwerken om hetgeen we willen en waarvoor een democratisch besluit is gevallen, goed uit te voeren.

Namens het CDA geef ik aan dat het goed is dat we deze stap maken. Logisch gevolg en voortzetten van het beleid om dit laatste stuk binnenstad te ontwikkelen. Daarbij moeten soms ingewikkelde politieke beslissingen genomen worden.

Dudok en Berlage hebben zich ook al eens stukgebeten op dit stuk van Den Haag. Laten we nu doorgaan, want met de hakken in het zand is het moeilijk lopen.

Voor de zekerheid vraag ik na of het straks nog mogelijk is om op het Spuiplein ambulante handel toe te staan. Dat zijn namelijk zaken die je onder andere regelt in een bestemmingsplan.

Dit wordt toegezegd.

Door al het gebakkelei over procedures, zou je haast zulke zaken vergeten en hebben we straks geen oliebollenkraam op het Spuiplein! Ga dat maar eens uitleggen aan de Hagenaar en Hagenees...

Vrijdag

Vandaag hebben we de Hofvijver Regatta.

Een wedstrijd van studentenroeivereniging Pelargos. Inderdaad op de Hofvijver.

Uniek en het is ook nog eens een sponsoractiviteit in het kader van de actie Den Haag voor Unicef. Alle redenen dus om mee te doen!

Samen met Danielle Koster, Marleen Wagner, Matthijs Groot strijd ik tegen andere teams.

Hilarisch want de meesten van de deelnemers hebben nog nooit geroeid, laat staan in een wedstrijdboot. Dit levert mooie beelden op en iedereen heeft vooral veel lol. Zelfs als de regen op bepaalde momenten met bakken uit de hemel komt. Geen wanklank te horen.

Overigens gaat het tussen de studenten en andere roeiverenigingen er wel serieus aan toe.

Prachtig om te zien en geweldig hoe deze studenten dit hebben georganiseerd. Zij hebben zich totaal niet van de wijs laten brengen door het stormachtige weer. Zeer professioneel!

De gehele actie brengt maar liefst EUR 4400, -- op voor UNICEF.

En dan is het Weekend!