Jong Talentprijs 2015 naar Amber van der Kruk

geplaatst op 03 juni 2015

Den Helder - Het bestuur van de Stichting Kristalhelder heeft besloten dit jaar de Jong Talent Prijs 2015 toe te kennen aan de 14-jarige zwemster Amber van der Kruk. Aan de uitverkiezing als "Kristalhelder Jong Talent 2015" is een geldbedrag verbonden van EUR 1.750. De prijs wordt op donderdag 25 juni door de burgemeester uitgereikt, tijdens het Sport Gala-avond in de stadshal van schouwburg De Kampanje.

Amber zwemt sinds drie jaar met een S14 classificatie. Dit is de paralympische classificatie voor verstandelijk gehandicapten. Binnen een jaar na het verkrijgen van de S14 classificatie is Amber gescout door de talentcoach van het Paralympisch zwemteam en maakt zij deel uit van de districtsselectie met goede vooruitzichten om te worden opgenomen in de Paralympische Junioren/Jeugd selectie. Zij heeft zich als jongste zwemster met een S14 classificatie al een paar keer te weten te plaatsen voor de Nederlandse Junioren en Jeugd kampioenschappen, zowel op de korte baan (25m bad) als de lange baan (50m).

De successen komen Amber niet aanwaaien. Door haar verstandelijke handicap is het uitzonderlijk moeilijk voor haar om instructies om te zetten in handelingen. Het duurt daarom veel langer voor Amber om zich nieuwe zwemtechnieken eigen te maken. Dit alles vergt veel geduld en doorzettingsvermogen van Amber, maar ook van haar trainers. Instructies moeten veelvuldig herhaald worden en het is iedere keer een uitdaging voor de trainers om een vorm te vinden die bij Amber aanslaat.

Amber van der Kruk is het jonge talent van 2015 (foto: Albert Vermeulen).Waardering en respect

Amber traint gewoon mee met haar `normale' medezwemmers. Dit levert voordelen op, want zo kan zij zich optrekken aan de prestaties van haar zwemvriendjes en -vriendinnetjes. Maar het levert voor haar ook frustraties op, omdat zij constant wordt voorbij gestreefd door haar trainingsgenoten. Gelukkig zwemt zij in een leuke groep zwemmers en begeleiders die met veel onderlinge waardering en respect met elkaar omgaan.

Amber is een ontzettend gemotiveerde sportster die inmiddels 7,5 uur per week traint, ook in de allervroegste ochtenduren van half 6 tot half 7. Daarnaast is zij uit eigen beweging begonnen met extra krachttrainingen. Een aantal keren per seizoen gaat zij naar speciale trainingen van de paralympische districtsploeg in Drachten.

Goud

Amber heeft in de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt zowel als sporter als persoon. Zo heeft zij haar persoonlijke toptijden het afgelopen jaar enorm aangescherpt en zich daarmee als best geplaatste junior hoge posities verworven op de nationale ranglijsten. Onlangs behaalde zij drie keer een gouden medaille bij de Open Belgische Paralympische Zwemkampioenschappen in Antwerpen. Daar zwom zij maar liefst drie persoonlijke records. Daarnaast heeft Amber leren omgaan met de druk van grote wedstrijden en ook met sportieve tegenslagen en teleurstellingen.

Het is Amber's grote droom om voor Nederland uit te komen bij de Paralympische Spelen. Haar idool en grote voorbeeld is Ranomi Kromowidjojo. Het traject om daar te komen zal nog veel obstakels hebben voor Amber, maar zij maakt zeker kans om haar droom uit te laten komen. Vele uren moeten worden getraind en vele kilometers moeten worden gereisd.

Beloning

Met het toekennen van de Kristalhelder Jong Talent Prijs wil het bestuur Amber belonen voor haar strijd en doorzettingsvermogen. Amber is een prachtig voorbeeld voor veel jeugdigen die met tegenslagen geconfronteerd worden, maar uitermate gemotiveerd zijn hun passie te verwezenlijken.

Op basis van het vorenstaande is het bestuur van de Stichting Kristalhelder van mening dat Amber terecht is uitgekozen tot Jong Talent 2015.