Oldebroek kiest voor zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen


04-06-2015: De gemeente Oldebroek wil een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo biedt de gemeente haar inwoners de mogelijkheid tot duurzaamheidsleningen. Een ander initiatief is het haalbaarheidsonderzoek naar zonnepalen op daken van gemeentelijke gebouwen.

Wethouder Harm Westerbroek van ruimtelijke ordening: "Ik ben verheugd over de uitkomsten van het onderzoek. We kunnen op acht van de ruim twintig gebouwen zonnepanelen plaatsen. Het is mooi dat we daarvoor ook landelijke subsidie kunnen aanvragen."

Welke gebouwen

De gemeente telt 23 gemeentelijke gebouwen. De volgende gebouwen zijn geschikt voor zonnepanelen: Sporthal De Kamphal, Erica Terpstrahal, gymzaal Oldebroek, gymzaal 't Loo, brandweerkazerne Oldebroek, Begraafplaatsgebouw Oosterwolde, gemeentewerf en het gemeentehuis.

Subsidies

Voor vier van de acht geschikte gebouwen is landelijke subsidie mogelijk. De terugverdientijd van de zonnepanelen op deze vier gebouwen is afhankelijk van het te verkrijgen subsidiebedrag en ligt daardoor tussen de acht en twaalf jaar. Het gaat om de Erika Terpstrahal, gemeentehuis,
gemeentewerf en de Kamphal.

Terugleveren van stroom

De terugverdientijd van de zonnepanelen voor de overige vier gebouwen - waar het terug leveren van stroom aan de energieleverancier mogelijk is - is ongeveer 5 a 8 jaar. Voor de terug geleverde stroom wordt hetzelfde tarief gekregen als waarvoor het wordt afgenomen. Het gaat om de gymzaal
Oldebroek, gymzaal 't Loo, brandweerkazerne en Begraafplaatsgebouw Oosterwolde.

Het onderzoek

Voor het haalbaarheidsonderzoek is gebruik gemaakt van de diensten van het regionale Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe( IGEV). Ook kan IGEV de aanbestedingsprocedures van de aanschaf van zonnepanelen begeleiden.