OM eist jeugddetentie voor diefstal en poging overval Blokker


5 juni 2015 - Arrondissementsparket Noord-Holland

De officier van justitie heeft jeugddetentie geeist voor een diefstal uit een woning in Blokker, eind november, en een poging tot een gewapende overval op diezelfde woning nog geen twee weken later.

De toen 17-jarige hoofdverdachte zou bij de diefstal eind november samen met twee anderen een geldbedrag hebben gestolen. Een vierde, eveneens minderjarige, verdachte zou op de uitkijk hebben gestaan.

Om in de kluis te kunnen komen zou de hoofdverdachte met drie medeverdachten het plan hebben gemaakt om diezelfde woning vervolgens te overvallen. Twee van die medeverdachten waren ook betrokken bij de diefstal. Er werden onder meer bivakmutsen en een nepwapen geregeld. De hoofdverdachte en
twee medeverdachten zouden naar de woning zijn gegaan. De hoofdverdachte zou het wapen hebben gericht op de aanwezigen. Zonder buit gingen ze er vandoor.

Tegen de hoofdverdachte eiste de officier 15 maanden jeugddetentie waarvan 5 voorwaardelijk en het volgen van enkele trainingen. Hierbij is onder meer rekening gehouden met recidive en het feit dat hij alles lijkt te hebben geinitieerd. Tegen de toen 15-jarige verdachte die eveneens bij beide
delicten betrokken zou zijn geweest eiste de officier 10 maanden jeugddetentie, waarvan 6 voorwaardelijk en toezicht door de jeugdreclassering.

Tegen de derde (17 jarige) verdachte van de diefstal eind november eiste de officier 10 maanden voorwaardelijke jeugddetentie en een leerstraf. Hij zou ook betrokken zijn bij de voorbereidingen voor de overval maar is daar niet bij aanwezig geweest.

Tegen de 16-jarige medeverdachte van de poging overval eiste de officier 12 maanden jeugddetentie, waarvan 8 voorwaardelijk en toezicht door de jeugdreclassering.

De vierde verdachte van die diefstal zal zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden.
Meer informatie over berechting van minderjarigen
De rechtbank Noord-Holland doet op 16 juni uitspraak.

Deel dit op

*