UU-talent op weg naar `Best Young Leader in Sustainability 2015'

Utrecht,

05 juni 2015

UU-talent op weg naar `Best Young Leader in Sustainability 2015'

Samenvatting

Pien van Leengoed, projectleider matching en diversiteitsbeleid bij de faculteit Betawetenschappen, is geselecteerd om namens de Universiteit Utrecht deel te nemen aan de `Nudge Leadership Challenge 2015'. Aan dit driedaagse ontwikkeltraject nemen 150 jonge ambitieuze professionals tussen de 20 en 30 jaar deel. Zij gaan onderling de competitie aan om leiderschap te koppelen aan duurzaamheid. Het thema van dit jaar is: `Zakendoen in de Nieuwe Economie'

Pien van Leengoed schreef een idee om op duurzame wijze om te gaan met kennis. "De geschiedenis heeft meerdere malen uitgewezen dat belangrijke kennis verloren is gegaan en weer wordt herontdekt. Wat doen wij met onze academici die komende jaren met pensioen gaan? Hebben wij voldoende geborgd dat hun kennis en ervaring behouden blijft?"

Van Leengoed diende een voorstel in om via een `coachgroep' van emeritus hoogleraren interdisciplinaire kennis te behouden. "De groep vormt een loket voor de samenleving, waar particulieren, burgers, bedrijven, medewerkers en studenten hun ideeen kunnen aandragen."

" Pien van Leengoed, projectleider matching en diversiteitsbeleid Hebben wij voldoende geborgd dat de kennis en ervaring van oudere academici behouden blijft? Pien van Leengoed, projectleider matching en diversiteitsbeleid "

Kans voor Utrechts talent

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp binnen de Universiteit Utrecht. Om jong talent binnen de universiteit de kans te geven zich op dit gebied verder te ontwikkelen, heeft de Universiteit Utrecht een wedstrijd uitgeschreven met als prijs een ticket voor deelname voor de Nudge Leadership Challenge. Uit alle inzendingen is Pien van Leengoed als winnaar gekozen.

Duurzame leiders

Pien van Leengoed wordt van 18 tot en met 20 september samen met 149 andere deelnemers gevoed met waardevolle inzichten op het gebied van duurzaamheid en leiderschap. Daarnaast gaan de toekomstige leiders aan de slag met realistische business cases over complexe organisatie- en verandervraagstukken en krijgen ze meer inzicht in hun eigen talenten en ontwikkelpunten door een uitgebreide assessment, rollenspellen en praktijkoefeningen. Aan het eind van deze driedaagse challenge worden een of meerdere winnaars gekozen. Deze jonge leiders krijgen de titel `Best Young Leaders in Sustainability 2015'.

Uitdaging

Van Leengoed noemt de Nudge Leadership "een hele mooie uitdaging" en een geweldige kans om buiten de gebaande paden te kijken. "Bij het thema duurzaamheid voel ik me als socioloog in het bijzonder aangetrokken tot de sociale kant. Hoe kunnen wij als samenleving duurzamer en bewuster leven?"

Ook in 2014 was de Universiteit Utrecht vertegenwoordigd op het Nudge Leadership Challenge. Communicatiemedewerker van het University College Utrecht Isolde van Meerwijk werd toen gekozen tot een van de vijf Best Young Leaders in Sustainability van 2014.