Utrecht beste zonne-energie-gemeente van Nederland

Gepubliceerd op: 5 juni 2015 | Gewijzigd op: 5 juni 2015

De gemeente Utrecht mag zich dit jaar Solar City 2015 noemen. Dat maakte een vakjury bekend tijdens het Nationale Zonne-energiedebat op vrijdag 5 juni in Nijmegen. Utrecht behaalde de prijs vanwege de bijzondere inspanningen om zonne-energiesystemen toe te passen en het gebruik van zonne-energie te stimuleren.

Utrecht was samen met Delft en Wageningen genomineerd voor de prijs. In Nijmegen hielden zij een korte presentatie voor een vakjury, waarin ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) plaats had. Utrecht behaalde uiteindelijk de eerste plaats en neemt daarmee het stokje over van Amsterdam en Nijmegen, de Solar Cities van 2014.

Oordeel van de jury

Volgens de jury verdient Utrecht de titel Solar City 2015 vanwege de hoge ambitie om zonne-energie toe te passen en de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Bovendien is Utrecht al jaren koploper op het gebied van gemeentelijk energiebeleid, met consistente aandacht voor zonne-energie en een langdurig programma voor uitvoering van maatregelen. Utrecht weet haar ambitie te vertalen naar resultaten, meent de jury. Zo is er een breed scala aan gerealiseerde en geinitieerde projecten. De jury is zeer positief over de manier waarop de gemeente actief zoekt naar haalbare oplossingen binnen de beperkte ruimte van de grote stad. Een andere belangrijke succesfactor is de betrokkenheid van bewonersgroepen en lokale organisaties bij de ontwikkeling van projecten. Wel adviseert de jury meer kansen voor zonnewarmte te benutten.

Solar Days

De Solar City-verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd tijdens Solar Days, de jaarlijkse campagne ter stimulering van het gebruik van zonne-energie. Tijdens de Solar Days van 1 tot en met 7 juni kunnen belangstellenden op talloze plekken in heel Nederland terecht om zonne-energie zelf te beleven.

Meer informatie

Lees meer over de activiteiten van Solar Days op www.solardays.nl.