Politie en ex-inbreker geven adviezen


Daniel Laurent Martens

Wijkagenten, een ex-inbreker en een inbraakpreventiespecialist vertelden wat u zelf kunt doen om inbrekers buiten de deur te houden.

Hoe houd je inbrekers buiten de deur?

De gemeente Hilversum heeft samen met de politie Midden Nederland vijf informatiebijeenkomsten georganiseerd over woninginbraken. 1 juni was de laatste bijeenkomst. Bij alle bijeenkomsten zat de zaal propvol.
Doel van de bijeenkomsten was om de inwoners te informeren over hoe mensen hun huis inbraak-proof kunnen maken. Wijkagenten, een ex-inbreker en een inbraakpreventiespecialist vertelden wat u zelf kunt doen om inbrekers buiten de deur te houden; bijvoorbeeld door het aanbrengen van goed hang-
en sluitwerk. Dit verkleint de kans op woninginbraken al met 99%. Maar ook verlichting aanbrengen bij voordeuren en in brandgangen helpt al enorm.
Op www.hilversum.nl vindt u de presentaties met alle tips en trucs; zoek op `inbraakpreventie'.

Digitaal Opkopingsregister

Iedere opkoper van tweedehands spullen houdt een register bij van wat hij inkoopt en verkoopt. Dit is het zogenaamde Digitale Opkopingsregister (DOR). Het is afkomstig van en ontwikkeld door de politie, en wordt ook in de gemeente Hilversum gebruikt. De opkopers houden niet alleen bij wat zij
inkopen, maar ook van wie. Vervolgens vindt er een check plaats met een website om te ontdekken of het ingekochte goed is gestolen. Als dat zo is, gaat er een melding uit naar het politiekorps waar de verkoper gevestigd is. Op deze manier zijn al veel misdrijven opgelost, o.a. woninginbraken,
diefstallen en berovingen.

Burgernet

U kunt met de gemeente en de politie samenwerken aan de veiligheid in uw buurt in Burgernet. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord.

Hoe werkt Burgernet?

Wanneer u deelnemer bent, ontvangt u, zodra er onraad is, telefonisch of per sms een bericht met het verzoek in uw buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig. Burgernet wordt ingezet bij onder andere:
- Diefstal of inbraak
- Doorrijden na een aanrijding
- Beroving
- Vermissing van personen.
U kunt zich aanmelden voor Burgernet via www.burgernet.nl