Wmo-hulp bij huishouden in 2015


In 2015 blijft de hulp bij het huishouden in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) bestaan voor iedereen die er nu ook voor in aanmerking komt. Een aantal zaken is dit jaar wel anders.

De eigen bijdrage is dit jaar hoger. Dat komt door de afschaffing van een landelijke maatregel: de korting van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten.



Inwoners die nu al hulp bij het huishouden categorie 1 hebben als Wmo-voorziening (HBH1) kunnen voor 2015 overstappen op de algemene voorziening HHT (Huishoudelijke Hulp Toelage). Met deze voorziening betalen zij per uur een lager bedrag. Voorwaarde is dat zij die hulp inhuren via de
deelnemende zorgaanbieders. De toelage geldt voor maximaal twee uur per week.

In de bijlage staat hoe hoog de korting is, en welk uurbedrag er overblijft.



Aanvragen HHT

Wie nu al HBH1 ontvangt, kan de toelage voor HHT in 2015 aanvragen bij het Sociaal Team van de gemeente.



Voor wie is de HHT interessant?

HHT is interessant voor inwoners die nu meer dan EUR 108,- per periode van 4 weken betalen aan huishoudelijke hulp. In de bijlage staat een uitleg van de bedragen. Deze gemaakte kosten moeten wel kunnen worden aangetoond met periodefacturen van het CAK.



Welke zorgaanbieders leveren HHT?

- AZA

- TZorg

- Viva Zorggroep

- Zorgbedrijf Noord-Holland

- Zorgkompas

- De Zorgspecialist



Inloopavond 17 juni

Voor inwoners die vragen hebben over de huishoudelijke hulp toelage, de eigen bijdrage of de huishoudelijke hulp in 2015 wordt een inloopavond georganiseerd op woensdag 17 juni tussen 17.00 en 19.00 uur in de raadszaal in het gemeentehuis.



Na 2015

De HHT is een regeling die geldt voor 2015. Wat er daarna verandert voor mensen die hulp krijgen bij het huishouden, hangt van de persoonlijke situatie af. Voor 1 oktober 2015 nemen de medewerkers van het Sociaal Team van de gemeente contact op met al deze klanten. Samen bekijken zij welke
hulp en ondersteuning nodig is in 2016 en wat dat volgend jaar gaat kosten. De klanten worden hierover persoonlijk geinformeerd.