Bromfietster zonder rijbewijs


Bromfietster zonder rijbewijs

Laatste update:
08-06-2015 | 10:28

Wormerveer - De politie heeft vrijdagmiddag een bromfietser bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. De bestuurder, een 16-jarig meisje uit Wormerveer, reed met haar passagier over de Wandelweg.

Omdat de passagier geen helm droeg maar in plaats daarvan een paardrijcap op had, werd het duo staande gehouden. Bij nadere controle bleek de bestuurder niet in het bezit van een rijbewijs.
Niet zomaar een helm
Bestuurders en passagiers van bromfietsen en motoren moeten een helm dragen. Motorrijders doen dat doorgaans trouw en ook bromfietsers dragen bijna allemaal een helm. Bij passagiers ligt dat helaas anders: regelmatig zijn er bromfietspassagiers die blootshoofds achterop springen.
Zomaar een helm dragen is niet voldoende: sinds 1990 is in de wet vastgelegd dat een helm goed passend moet zijn en op een deugdelijke wijze dient te worden bevestigd. Dus: een niet te grote of te kleine helm, met de kinband goed vast. Daarnaast moet een helm goedgekeurd zijn volgens de
Europese ECE-norm. Dat is te zien aan een in de helm genaaid label met daarop een omcirkelde E plus een cijfer. Een ander punt om op te letten is de staat van de helm. Oude helmen kunnen beter vervangen worden omdat de helmschaal broos wordt. Verder is het belangrijk om de helm te vervangen na
een valpartij, omdat de schokdemping afneemt ook als er geen zichtbare schade is. Sommige importeurs bieden de service om de helm na een val te testen.