Van Zanen roept raadsleden op uit schuttersputje te komen


DEN HAAG - Raadsleden van verschillende gemeenten moeten elkaar opzoeken willen ze invloed hebben op regionale samenwerking. `Willen raadsleden zich daar tegenaan bemoeien, dan zullen ze elkaar in de verschillende gemeenten moeten opzoeken en dat niet overlaten aan collegeleden', zegt Jan van
Zanen, de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in het VNG Magazine.

Van Zanen waarschuwt raadsleden dat zij niet in hun gemeentelijke schuttersputjes moeten blijven zitten. `Wil je in de toekomst als raadslid goed functioneren, dan zul je over de eigen gemeentegrenzen heen moeten kijken. (..) Zoek de kracht met andere gemeenten, ga niet in een schuttersputje
zitten omdat je het beter weet of het wel alleen kunt. We hebben elkaar nodig', aldus Van Zanen aan het slot van zijn interview in VNG Magazine.

Het gedeelte van de uitspraken van Van Zanen over de rol van de raad is terug te lezen door hier te klikken op de betreffende passages uit het interview met nieuwe voorzitter van de VNG.

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, is tijdens het Jaarcongres van de VNG benoemd tot voorzitter en opvolger van Annemarie Jorritsma. Van Zanen is bestuurlijk landelijk actief geweest als voorzitter van de VVD (2003-2008) en verder vooral lokaal actief als raadslid in Utrecht (1990-2002),
wethouder in Utrecht (1998-2005) en burgemeester in Amstelveen (2005-2013) en in Utrecht (sinds 2013).



Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 8 juni 2015.



Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin



Raadslid.Nu houdt op 22 juni in Noordwijk een regionale bijeenkomst over integriteit en belangenverstrengeling. Aanmelden kan door een mail aan info@raadslid.nu. Meer informatie over deze bijeenkomst klik hier.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.



Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.



Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!



Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu