Groeit er in uw tuin een taxus?


08-06-2015 Staat in uw tuin de Taxus Baccata dan heeft uw een waardevolle haag in uw bezit. De takken die niet langer zijn dan 30 cm bevatten namelijk een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men kanker bestrijdt.
De taxus herkent u aan de naalden en de rode zaadmantels.

Actie Vergroot de Hoop

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland doen mee met de actie Vergroot de Hoop. Tussen 15 juni en 31 augustus kunt u meehelpen om zoveel mogelijk van deze grondstof in te zamelen. In heel Nederland zijn verzamelpunten geopend voor snoeisel van de taxus. U kunt u op de volgende
plaatsen terecht:
- Bovenkarspel: Tuincentrum Ranzijn, Veilingweg 5, gedurende de reguliere openingstijden van Ranzijn.
- Grootebroek: Parkeerterrein Gamma, Industrieweg 15, vrij toegankelijk.
- Hoogkarspel: De gemeentewerf van Drechterland, Zuiderwijzend 7, gedurende werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur (vrijdags van 8.00 tot 13.30 uur).
De stichting `Vergroot de Hoop' doneert 50 euro per kubieke meter taxussnoeisel dat via de afvalbrengstations wordt ingezameld. De drie gemeenten geven vervolgens het ingezamelde bedrag aan Stichting KiKa of een lokaal goed doel dat zich inzet tegen kanker.

Hoe kunt u het best snoeien?

Alleen het eenjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is daarom belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks worden gesnoeid.
De takken moeten tijdens het snoeien zo schoon mogelijk blijven. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen is niet bruikbaar. Gebruik tijdens het snoeien een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en zo schoon mogelijk te houden. Kijk voor meer informatie www.vergrootdehoop.nl